Spring naar de content

Hormoononderzoek kinderen-LHRH test

Algemeen

Uw kind wordt binnenkort een dag opgenomen op de Kinder- en jongerenafdeling (routenummer 470), in verband met een puberteitsonderzoek door middel van de LHRH-test. In deze folder leest u hoe dit onderzoek uitgevoerd wordt. Algemene informatie over de opname leest u in de folder Kinderdagbehandeling, één dagje naar het ziekenhuis voor een onderzoek, behandeling of test.

Wat is een LHRH-test?

De LHRH-test is een onderzoek om te kunnen  bepalen of de puberteit al dan niet is begonnen.
We doen de test met behulp van LHRH. LHRH is een hormoon dat door de hypothalamus gemaakt wordt.LHRH stimuleert de hypofyse om twee andere hormonen aan te maken: LH en FSH.
De hypofyse, is een orgaan wat in je hoofd zit en produceert groeihormoon. De hypofyse speelt een centrale rol in het hormonale stelsel.

Waarom een LHRH-test?

De zaadballen (bij jongens) en de eierstokken (bij meisjes) maken geslachtshormonen aan die onder andere zorgen dat de puberteit op tijd begint. Met deze test kan de dokter te weten komen of de hypofyse en zaadballen of eierstokken goed hun werk doen.

Om dit bij kinderen te kunnen beoordelen moet de aanmaak van de hormonen LH en FSH vastgesteld worden. Door het toedienen van het hormoon LHRH gaat het lichaam de hormonen LH, FSH en oestrogeen(bij meisjes) of testosteron (bij jongens) aanmaken. Deze hormonen zijn vervolgens uit het bloed te bepalen.
Het hormoon LH(luteïniserend hormoon) zorgt bij  jongens voor de productie van testosteron en bij meisjes voor de eisprong. Het hormoon FSH (follikel stimulerend hormoon) zorgt bij jongens voor de aanmaak van zaadcellen en bij meisjes stimuleert dit hormoon de groei van eicellen en de aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen.

Hoe bereidt u uw kind thuis voor?

Niet nuchter

Uw kind hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek en mag tijdens het onderzoek gewoon eten en drinken.

Emlapleister plakken

Tijdens het onderzoek moet uw kind geprikt worden. Om dit prikken minder pijnlijk voor uw kind te laten zijn heeft u een emlapleister meegekregen. De emlapleister bevat een zalf die de huid verdoofd. Deze zalf werkt pas optimaal na 1 uur. U moet daarom de pleister voor vertrek naar het ziekenhuis plakken op de plek die de arts aangegeven heeft. Dit is of een bloedvat op de bovenkant van de hand of een bloedvat op de binnenkant van de elleboog. Indien u geen emlapleister heeft meegekregen, wordt deze op de afdeling aangebracht. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Tijdens het onderzoek mag u de hele tijd bij uw kind blijven. Uw kind heeft tijdens het onderzoek bedrust en mag alleen onder begeleiding naar het toilet.

Het infuus

In verband met meerdere bloedafnames krijgt uw kind een infuus. Hiervoor krijgt uw kind een prik in de hand of arm. Na die prik blijft er een dun, plastic buisje in je bloedvat zitten. Dit noemen we een infuus. Via dat buisje neemt de verpleegkundige bloed af, zodat uw kind niet telkens geprikt hoeft te worden. Ook wordt via het infuus het hormoon TRH toegediend.

Hoe gaat de LHRH-test in zijn werk?

Nadat uw kind het infuus heeft gekregen, neemt de verpleegkundige hieruit bloed af. Na ongeveer vijftien minuten krijgt uw kind het hormoon LHRH ingespoten in het  infuus, dit kan een beetje koud aanvoelen. In totaal moet er bij uw kind minimaal drie keer en maximaal zes keer bloed worden afgenomen. Na het onderzoek verwijdert de verpleegkundige het infuus en mag uw kind weer eten en drinken en naar huis.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Voor het onderzoek zijn u en uw kind ongeveer twee tot drie uur in het ziekenhuis. Het afnemen van bloed duurt slechts enkele minuten per keer.

Bijwerkingen

Bij een LHRH-test heb je geen last van bijwerkingen. Door deze test krijg je geen (nieuwe) klachten. Als je vroeg in de puberteit lijkt te komen zal deze test dat niet erger maken of sneller laten gaan.

Uitslag

Het duurt ongeveer drie tot vier weken voordat de uitslagen bekend zijn. Op het eerstvolgende bezoek aan de kinderarts wordt met u de uitslag besproken.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u contact opnemen met de afdeling kinderdagbehandeling van de kinder- en jongerenafdeling op telefoonnummer: 0413 - 40 34 61.

Kinderwebsite

Bernhoven heeft een eigen kinderwebsite: www.bernhovenkids.nl. Hier kunt u, maar ook uw kind(eren) kennis maken met het ziekenhuis. Zo kunt u zich samen voorbereiden op een bezoek aan Bernhoven.