Spring naar de content

Inspanningsproef bij kinderen

Algemeen

Uw kind wordt binnenkort een dag opgenomen op de kinder- en jongerenafdeling (routenummer 470), in verband met een groeihormoononderzoek door middel van de inspanningstest.
In deze folder leest u hoe dit onderzoek uitgevoerd wordt. Algemene informatie over de opname leest u in de folder Kinderdagbehandeling, één dagje naar het ziekenhuis voor een onderzoek, behandeling of test.

Wat is een inspanningsproef?

Dat is een test waarbij we in het bloed meten of het lichaam genoeg groeihormoon aanmaakt. De hypofyse, is een orgaan wat in je hoofd zit en produceert groeihormoon. De hypofyse speelt een centrale rol in het hormonale stelsel.
Door uw kind lichamelijk te laten inspannen, stimuleer je net als stress, de hypofyse om groeihormoon te maken. Groeihormoon is een stof die in het bloed meetbaar is.

Waarom een inspanningsproef?

Met een inspanningsproef wil de dokter onderzoeken of een tekort aan groeihormoon de oorzaak is van het groeiprobleem van uw kind.

Wat doen hormonen?

De hypofyse maakt zelf verschillende hormonen aan en stuurt organen in het lichaam aan die hormonen produceren. Hormonen ‘regelen’ van alles in het lichaam. Het gaat hier onder andere om schildklierhormonen, groeihormonen, geslachtshormonen, en cortisol (het 'stresshormoon').

Hoe bereidt u uw kind thuis voor?

Nuchter

Voor het onderzoek moet uw kind nuchter zijn. Dit betekent dat uw kind niet meer mag eten en drinken vanaf  24.00 uur ´s nachts. Water en thee zonder suiker mag nog wel gedronken worden.

Emlapleister plakken

Tijdens het onderzoek moet uw kind geprikt worden. Om dit prikken minder pijnlijk voor uw kind te laten zijn, heeft u een emlapleister meegekregen. De emlapleister bevat een zalf die de huid verdoofd. Deze zalf werkt pas optimaal na 1 uur. U moet daarom de pleister voor vertrek naar het ziekenhuis plakken op de plek die de arts aangegeven heeft. Dit is of een bloedvat op de bovenkant van de hand of een bloedvat op de binnenkant van de elleboog. Als u geen emlapleister heeft meegekregen, wordt deze op de afdeling aangebracht.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Tijdens het onderzoek mag u de hele tijd bij uw kind blijven. Uw kind heeft tijdens het onderzoek bedrust en mag alleen onder begeleiding naar het toilet. Uw kind moet ook gedurende het onderzoek nuchter blijven (water en thee zonder suiker mag uw kind wel drinken).

Het infuus

In verband met meerdere bloedafnames krijgt uw kind een infuus. Hiervoor krijgt uw kind een prik in de hand of arm. Na die prik blijft er een dun, plastic buisje in je bloedvat zitten. Dit noemen we een infuus. Via dat buisje neemt de verpleegkundige bloed af, zodat uw kind niet telkens geprikt hoeft te worden. Ook wordt via het infuus het hormoon Arginine toegediend.

Hoe gaat de inspanningsproef in zijn werk?

Nadat uw kind het infuus heeft gekregen, neemt de verpleegkundige hieruit bloed af. Hierna moet uw kind zich gedurende tien minuten flink inspannen, meestal is dit rennen. Na deze tien minuten wordt bij uw kind voor de tweede keer bloed afgenomen.
Hierna moet uw kind uitrusten, (ongeveer tien minuten in bed liggen). Na deze rusttijd wordt er bij uw kind voor de derde en laatste keer bloed afgenomen. Het onderzoek is na de derde bloedafname klaar.  
Na het onderzoek verwijdert de verpleegkundige het infuus en uw kind mag weer eten en drinken en naar huis. 

Hoe lang duurt het onderzoek?

Voor het onderzoek blijft uw kind ongeveer een uur in het ziekenhuis. Het afnemen van het bloed duurt per keer slechts enkele minuten.

Zijn er bijwerkingen?

Vóór de test heb je niet gegeten en gedronken en tijdens de test moet je je flink inspannen. Daardoor kan het zijn dat jij je slap voelt en een beetje duizelig. Soms heb je het idee dat je minder kracht hebt. Dit is niet erg. Als je na afloop weer wat eet en drinkt, voel je je snel weer beter.

Uitslag

Het duurt ongeveer vier weken voordat de uitslagen bekend zijn. Op het eerstvolgende bezoek aan de kinderarts op de polikliniek wordt met u de uitslag besproken.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u contact opnemen met de Kinderdagbehandeling op de kinder- en jongerenafdeling op telefoonnummer: 0413 - 40 34 61.

Kinderwebsite

Bernhoven heeft een eigen kinderwebsite: www.bernhovenkids.nl. Hier kunt u, maar ook uw kind(eren) kennis maken met het ziekenhuis. Zo kunt u zich samen voorbereiden op een bezoek aan Bernhoven.