Spring naar de content

Capsaïcinebehandeling

Algemeen

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat bij u een behandeling met capsaïcine zal worden gedaan in verband met neusklachten. In deze folder leest u hoe de behandeling in Bernhoven verloopt.

Capsaïcine

Capsaïcine is een stofje dat in hete pepers zit (Spaanse pepers, sambal). Het is de stof die de peper het pittige karakter geeft en een branderig gevoel geeft in de mond. Capsaïcine is ongeveer 250 maal zo sterk als sambal. Uit onderzoek is gebleken dat behandeling met een capsaïcine neusspray klachten als gevolg van hyperreactief neusslijmvlies, bij de meeste mensen, fors afnemen.

Voorbereiding

Opname

Voor de behandeling krijgt u telefonisch bericht van de opname planning zodra de datum van de behandeling bekend is. Dit is meestal twee weken voor de opname.

Denk aan uw Actueel Medicijn Overzicht (AMO)

Het is voor ons belangrijk om te weten welke medicijnen u gebruikt. Daarom verzoeken wij u uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO) mee te nemen naar het ziekenhuis. U moet dit AMO ophalen bij uw eigen apotheek, zodat uw AMO daar nog met u besproken kan worden. Bij ieder bezoek aan het ziekenhuis is een nieuw AMO nodig, ook als u nog maar kort geleden al in het ziekenhuis was. Want ook in korte tijd kan er toch iets in uw medicatie zijn veranderd. Zeker wanneer u met meerdere behandelaars te maken heeft. Het AMO is belangrijk voor uw veiligheid. Bijvoorbeeld om dubbelmedicatie te voorkomen. In sommige gevallen mogen medicijnen niet met elkaar worden gecombineerd. Het is belangrijk dat de arts een actueel overzicht heeft van de medicijnen die u gebruikt. Natuurlijk kan het ook gebeuren dat uw arts in het ziekenhuis niet naar uw AMO vraagt. Bijvoorbeeld omdat de medicatie niet veranderd. Maar dat weet u niet van tevoren. Daarom is een AMO bij ieder bezoek aan het ziekenhuis belangrijk. Wanneer u uit het ziekenhuis wordt ontslagen krijgt u een nieuw AMO mee, Als het nodig is, krijgt u daar een recept bij. We spreken dan over een AMO-R. Met dit AMO-R gaat u naar uw apotheek.

Voor uw apotheek is het ook belangrijk te weten welke medicatie gewijzigd is, ook wanneer de medicatie gestopt is.

Dag van de behandeling

Melden

Op de afgesproken dag meldt U zich om 8.30 uur op poli KNO, route 020.

Na de eerste behandeling gaat U naar het Ambulant Centrum, route 140.

Verdoving

De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving. De verdoving bestaat uit enkele spray’s in beide neusgaten, ongeveer tien minuten voor de behandeling.

De behandeling

Vooraf aan de behandeling wordt eerst de neus verdoofd. Na ongeveer tien minuten wordt begonnen met de behandeling met de capsaïcine spray. Om veiligheidsredenen worden eerst de bovenlip en de huid van het begin van de neus ingevet met vaseline. Tevens krijgt u een veiligheidsbril op tijdens het sprayen met de capsaïcine. Na deze voorbereidingen worden beide neusgaten 3 x gesprayd met de capsaïcine spray. Voor een optimaal resultaat wordt dit gedurende de dag 5 x herhaald met 1 uur pauze tussen de behandelingen.

Complicaties

Nadelige effecten kunnen zijn branderig gevoel in de neus en eventueel wat droog neusslijmvlies.

Na de behandeling

Na de laatste behandeling mag u meteen naar huis. U krijgt van de verpleegafdeling een instructie mee voor thuis, daarop staat de termijn vermeld wanneer u weer op controle moet komen. U maakt hiervoor zelf de afspraak bij polikliniek KNO, route 020, telefoonnummer: 0413 - 40 19 47.

Vragen

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet om deze te stellen aan uw behandelend arts of de verpleegkundige. Tijdens kantiooruren kunt ook bellen naar de polikliniek KNO: 0413 - 40 19 47.