Spring naar de content

Glucose tolerantietest (gtt)

Uw behandelend arts heeft met u besproken dat u een glucosetolerantietest (GTT) krijgt. In deze folder leggen we u uit wat dit is en hoe het werkt.

Wat is een GTT?

Een glucosetolerantietest laat zien hoe uw lichaam reageert als u glucose (suiker) binnenkrijgt. Op deze manier kunnen we onderzoeken of uw alvleesklier goed reageert als u glucose krijgt toegediend.

Afspraak maken

Voor de afname van bloed maakt u online een afspraak via www.bernhoven.nl/bloedafname/.
Bij het maken van de afspraak klik op “GTT; Glucosetolerantietest”. Informatie over hoe u online een afspraak maakt kunt u vinden op https://www.bernhoven.nl/bloedafname/.

Hoe verloopt de test?

  • Op de afgesproken tijd dient u nuchter naar de bloedafname te komen.
  • Dat betekent dat u vanaf 24.00 uur de vorige dag niet meer mag eten. U mag wel water, thee of koffie drinken, maar zónder melk en/of suiker.
  • Op de bloedafname meldt u zich aan bij de aanmeldzuil met het afspraaknummer wat u heeft gekregen bij het maken van de online afspraak en u neemt plaats in de wachtkamer.
  • U krijgt een prik in de vingertop om 1 druppel bloed af te nemen.
  • Daarna krijgt u suikerwater te drinken.

Het onderzoek duurt twee uur. Dat betekent dat u twee uur moet wachten in de wachtruimte of de lounge. U mag zich niet inspannen, dus bijvoorbeeld niet gaan wandelen. Neem daarom bijvoorbeeld een boek of tablet mee om de tijd door te komen.

Tijdens die twee uur mag u ook nog niet eten, wel mag u af en toe wat water drinken.

Na twee uur meldt u zich weer bij de bloedafname en nemen we een buisje bloed af. Het onderzoek is nu klaar en u mag naar huis en weer iets eten.

Uitslag

Na ongeveer drie dagen is de uitslag bekend. Die wordt doorgestuurd naar de behandelend arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Uw behandelaar bespreekt de uitslag met u.

Heeft nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bel dan naar Bernhoven Diagnostisch Centrum: 0413 – 40 19 12.