Spring naar de content

Methionine belastingtest (stofwisseling onderzoek)

In overleg met uw behandelend arts is besloten dat bij u een methionine belastingtest wordt uitgevoerd. In deze folder leest u hoe dit onderzoek in Bernhoven Diagnostisch Centrum verloopt.

Waarom een methionine belastingtest?

Door middel van deze test wordt onderzocht of er sprake is van een stofwisselingsstoornis. Bij deze stoornis wordt homocysteïne (een bouwsteen van eiwitten) onvoldoende afgebroken of omgezet in andere stoffen. Wanneer het homocysteïnegehalte te hoog wordt, neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Voor dit onderzoek krijgt u een bepaalde hoeveelheid methionine toegediend. Methionine wordt door het lichaam omgezet in homocysteïne. Tijdens het onderzoek wordt bepaald in welke mate de homocysteïne wordt afgebroken of omgezet in andere stoffen. Een methionine belastingtest is een volkomen pijnloos en onschadelijk onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant(e).

Afspraak

Het is mogelijk dat de polikliniekassistente een afspraak voor u maakt óf u wordt verzocht zelf de afspraak voor het onderzoek te maken. Hiervoor kunt u terecht bij de balie van het laboratorium: poli bloedafname (route 10). Uiteraard kunt u ook telefonisch contact opnemen met deze afdeling.

Telefoonnummer bloedafname: 0413 - 40 18 09 route 010

openingstijden :

 • maandag-woensdag-donderdag-vrijdag 7.30 uur -17.00 uur
 • dinsdag 7.30 -19.30 uur

Voorbereiding

De laatste drie weken voor de bloedafname van de methionine belastingtest mag u geen vitamine B-preparaten gebruiken.

Als u een afspraak maakt voor dit onderzoek dan dient u uw lichaamsgewicht te weten.

Nuchter

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u de avond vóór het onderzoek vanaf 24.00 uur tot aan het moment van het onderzoek niets mag eten en drinken. Het drinken van water is wel toegestaan. Eventuele medicijnen kunt u ook met een slokje water innemen.

Waar wordt u verwacht?

Om 9.00 uur meldt u zich bij de bloedafnamebalie route 010.

Verhinderd?

Wanneer u bent verhinderd voor het onderzoek, neemt u dan tijdig contact op met de poli bloedafname, tel: 0413 - 40 18 09. Er wordt een nieuwe afspraak voor u gemaakt.

Het onderzoek

Het verloop van het onderzoek

Bij dit onderzoek neemt de laborant(e) bloed bij u af. Dit gebeurt via een prik in uw arm. Vervolgens krijgt u een glas sinaasappelsap met daarin methioninepoeder te drinken. De hoeveelheid methioninepoeder is afhankelijk van uw lichaamsgewicht.
Het is mogelijk dat u gedurende de dag van het onderzoek een misselijk of draaierig gevoel hebt. U kunt zich ook slaperig en prikkelbaar voelen. Dit zijn bijwerkingen van het methioninepoeder. Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken.
Na de eerste bloedafname kunt u naar huis. Zes uur nadat u geprikt bent (om 15.00 uur) wordt u weer verwacht bij het laboratorium waar de laborante nogmaals bloed bij u afneemt. In de periode tussen de eerste en de tweede bloedafname is het belangrijk dat u zich aan onderstaande voedingsvoorschriften houdt:

 • Gebruik géén melk, melkproducten, kaas en vlees.
 • Voor het ontbijt (na de eerste bloedafname) en de lunch mag u gebruiken:
  -alle soorten brood, knäckebröd, (volkoren) beschuit en ontbijtkoek. Gebruik bij het ontbijt maximaal 1 tot 2 sneeën brood en bij de lunch maximaal 2 tot 3 sneeën. In plaats van 1 snee brood kunt u ook 2 knäckebröd of 2 beschuiten gebruiken.
  -boter, jam, honing, appelstroop, vruchtenhagel
  -fruit
 • De volgende dranken mag u onbeperkt drinken: water, koffie en thee zonder melk (suiker is wel toegestaan), vruchtensap en aanmaaklimonade.

Na de tweede bloedafname mag u weer alles eten en drinken.

Uitslag

Uw bloed wordt opgestuurd voor nader onderzoek. Het duurt ongeveer twee weken voordat de uitslag van het onderzoek bekend is. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u.

Vragen

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neemt u dan gerust contact op met het laboratorium.

Telefoonnummer laboratorium: 0413 - 40 19 12