Spring naar de content

Suikerabsorptietest

Binnenkort moet u gedurende vijf uur na inname van een suikeroplossing, uw urine verzamelen. Doel hiervan is een dunne darmstoornis op te sporen. Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren vragen wij u de onderstaande instructies nauwkeurig op te volgen.

Hoe bereidt u zich voor? 

  • Van uw behandelend specialist of huisarts hebt u een laboratorium aanvraagformulier ontvangen voor een suikerabsorptietest (SAT).
  • Met dit formulier gaat u naar de polikliniek bloedafname (route 10) Uden. Hier krijgt u de suikeroplossing, een opvangbeker en een bokaal om uw urine te sparen mee.
  • De avond voor het onderzoek blijft u vanaf 24.00 uur nuchter. U mag vanaf dat tijdstip dus niets meer eten of drinken, behalve water.
  • De volgende ochtend plast u uw blaas leeg. Deze urine wordt niet bewaard. Direct daarna drinkt u de suikeroplossing helemaal op.

Instructies

Het verzamelen van de urine gaat als volgt:

  • Plas nooit rechtstreeks in de bokaal, maak gebruik van de bijgeleverde opvangbeker.
  • U verzamelt gedurende 5 uur na het drinken van de suikeroplossing al uw urine in de daarvoor bestemde bokaal.
  • Tijdens deze 5 uur mag u 2 glazen water drinken.
  • 5 uur na inname van de suikeroplossing plast u uw blaas leeg. U voegt deze urine toe aan de reeds verzamelde urine.

Na de genoemde 5 uur mag u weer normaal eten en drinken.

Opmerkingen

In de bokaal zit een vloeistof. Dit zorgt voor een juiste manier van bewaren (conservering) van de urine. Deze vloeistof moet erin blijven. Het is belangrijk dat u de bokaal steeds rechtop houdt en goed afsluit! Wanneer de urine is verontreinigd, met bijvoorbeeld ontlasting of bloed, moet u stoppen met verzamelen. Verontreinigde urine is namelijk onbruikbaar voor onderzoek. U kunt een nieuwe suikeroplossing en bokaal halen bij de polikliniek bloedafname (route 10) in Uden. De houdbaarheid van het drankje staat vermeld op het etiket van het flesje.

Inleveren van de urine

Als u klaar bent met het sparen van de urine, brengt u de bokaal met urine, voorzien van uw naam en geboortedatum,samen met het aanvraagformulier naar de polikliniek bloedafname (route 10) in Uden. Dat kan op werkdagen  van 07.30-17.00 uur. U kunt de bokaal alleen op de bloedafname van Bernhoven in uden afgeven. Het is belangrijk dat u de gespaarde urine het liefst nog dezelfde dag of zo de dag erna inlevert. In het weekend kan de gespaarde urine NIET ingeleverd worden.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend specialist of huisarts.

Heeft u nog vragen?

Hebt u na het lezen van deze brochure nog vragen, bespreek deze dan met uw behandelend specialist of neem contact op met het centrale nummer van het laboratorium: 0413 - 40 191 2