Spring naar de content

Zaadonderzoek

In verband met een vruchtbaarheidsonderzoek moet jouw zaadmonster in het laboratorium onderzocht worden. Voor de betrouwbaarheid van dit zaadonderzoek is het belangrijk dat je onderstaande instructies goed opvolgt.

Inleveren zaadmonster

 • Het zaadmonster moet binnen 30 minuten na de zaadlozing bij het laboratorium van het ziekenhuis ingeleverd zijn (route 10, Bloedafname). Neem je patiëntenpas en/of legitimatie mee en het laboratoriumformulier.

 • Noteer de datum, het tijdstip van zaadlozing en de onthoudingsperiode op het aanvraagformulier

 • Noteer ook op het aanvraagformulier of de volledige hoeveelheid zaad in het potje is opgevangen.
 • Temperatuurswisselingen zijn schadelijk voor het zaadmonster. Voorkom temperaturen lager dan 20 graden of hoger dan 40 graden. Vervoer het potje bijvoorbeeld in uw broekzak of binnenzak. 

 • Voor het inleveren maak je online een afspraak via bernhoven.nl/bloedafname/.

  Bij het maken van de afspraak klik op “Zaadonderzoek (semen)”. Informatie over hoe je online een afspraak maakt vind je op https://www.bernhoven.nl/bloedafname/.

 • Het is belangrijk dat je het materiaal voor 9.00 uur inlevert, het is geen probleem als je iets afwijkt van het tijdstip waarop je een afspraak heeft gemaakt.

 • Lukt het onverhoopt niet om het zaadmonster op de dag van de gemaakte afspraak voor 9.00 uur in te leveren, dan kun je de afspraak wijzigen. Klik op “hier wijzigen of afzeggen” in de afspraakbevestiging die je per mail hebt ontvangen of kijk bij de veelgestelde vragen op www.bernhoven.nl/bloedafname/

Zaadmonster

Enkele instructies voor het verkrijgen van een optimaal zaadmonster:

 • Het is belangrijk dat het zaadmonster dat onderzocht gaat worden, verkregen is na een onthoudingsperiode van 2 tot 7 dagen. Dit wil zeggen dat je minimaal 2 dagen en maximaal 7 dagen voorafgaande aan de zaadlozing ten behoeve van het zaadonderzoek, geen eerdere zaadlozing hebt gehad.

 • Het meest betrouwbare zaadmonster krijg je na een goede hygiëne (penis reinigen met alleen water en goed drogen) en na een zaadlozing door massage.

 • Vang het zaad direct op in een potje met brede opening. Vang het zaad niet eerst in een condoom op. Zorg ervoor dat het potje bij het opvangen op lichaamstemperatuur is door het potje 5 tot 10 minuten in de hand te houden.

 • Het is belangrijk dat je al het zaad in het potje verzamelt. Als een deel van het zaad verloren is gegaan, moet je dit aangeven op het potje of doorgeven aan het laboratorium.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt je van de specialist, meestal ongeveer1 week nadat je het zaadmonster hebt ingeleverd.

Vragen

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen neem dan op werkdagen contact op met het laboratorium of de polikliniek waar je behandeld wordt.

Afspraak maken                   0413 - 40 19 12 - route 010

Polikliniek gynaecologie      0413 - 40 19 38 - route 150

Polikliniek urologie             0413 - 40 19 68 - route 150

---------------------------------------------------------------------

Datum zaadlozing: ____________________________________

Tijdstip zaadlozing: ____________________________________

Is de volledige hoeveelheid zaad opgevangen?   JA  /  NEE

Onthoudingsperiode:  _____________________________dagen

Bijzonderheden: ______________________________________

___________________________________________________

___________________________________________________

___________________________________________________