Spring naar de content

Zaadonderzoek

Inleiding

In verband met vruchtbaarheidsonderzoek moet uw zaadmonster in het laboratorium onderzocht worden. Voor de betrouwbaarheid van dit zaadonderzoek is het belangrijk dat u onderstaande instructies goed opvolgt.

Inleveren zaadmonster

  • Het zaadmonster moet binnen één uur na de zaadlozing bij het laboratorium van het ziekenhuis ingeleverd zijn (route 10, Bloedafname). U geeft het zaadmonster + het laboratoriumformulier rechtstreeks af bij de balie.
  • Neem de patiëntenpas mee en het laboratoriumformulier.
  • Noteer de datum, het tijdstip van zaadlozing en de onthoudingsperiode.
  • Temperatuurswisselingen zijn schadelijk voor het zaadmonster. Voorkom temperaturen lager dan 20 graden of hoger dan 40 graden. Vervoer het potje bijvoorbeeld in broekzak of binnenzak.

Het inleveren kan alleen na het maken van een afspraak via het Laboratorium: 0413 - 40 19 12 en daarna deze afspraak inplannen via afspraakbloedafname.bernhoven.nl. Selecteer hiervoor Uden, Bernhoven (Route 10).

Zaadmonster

Enkele instructies voor het verkrijgen van een optimaal zaadmonster:

  • Het is belangrijk dat het zaadmonster dat onderzocht gaat worden, verkregen is na een onthoudingsperiode van twee tot  zeven dagen. Dit wil zeggen dat er minimaal twee dagen en maximaal zeven dagen voorafgaande aan de zaadlozing ten behoeve van het zaadonderzoek, geen eerdere zaadlozing heeft plaatsgevonden.
  • Het meest betrouwbare zaadmonster wordt verkregen na een goede hygiëne (penis reinigen met alleen water en goed drogen) en na een zaadlozing door massage.
  • Het zaad moet direct in een potje met brede opening opgevangen worden. Vang het zaad niet eerst in een condoom op. Zorg ervoor dat het potje bij het opvangen op lichaamstemperatuur is door het potje vijf tot tien minuten in de hand te houden.
  • Het is belangrijk dat u al het zaad in het potje verzamelt. Als een deel van het zaad verloren is, moet u dit aangeven op het potje of doorgeven aan het laboratorium.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist, meestal ongeveer één week nadat u het zaadmonster heeft ingeleverd.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u op werkdagen contact opnemen met het laboratorium of de polikliniek waar u behandeld wordt.

Laboratorium                      0413 - 40 19 12. route 010

Polikliniek gynaecologie    0413 - 40 19 38. route 152

Polikliniek urologie             0413 - 40 19 68. route 151

 

Datum zaadlozing: ____________________________________

Tijdstip zaadlozing: ____________________________________

Onthoudingsperiode:  _____________________________dagen

Bijzonderheden: ______________________________________

___________________________________________________

___________________________________________________

___________________________________________________