Spring naar de content

Het spalken van een losgeraakte tand

Door een val of ongeval is bij u een tand losgeraakt. Deze wordt weer vastgezet met behulp van een spalk. De spalk houdt de tand op zijn plaats, zodat deze weer kan vastgroeien. Dit duurt enige weken. Gedurende die tijd blijft de spalk in uw mond. Als de tand tijdens de val of het ongeval uit uw mond op straat is gevallen, krijgt u uit voorzorg een injectie tegen tetanus. Soms krijgt u een antibioticum.

Pijn

Voordat de behandeling begint, wordt u plaatselijk verdoofd. De verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt. Het is mogelijk dat u daarna pijn krijgt. De pijn is goed te bestrijden met pijnstillende tabletten. Hiervoor krijgt u een recept mee naar huis. Begin met het innemen van de eerste tablet(ten) voordat de verdoving is uitgewerkt.

Zwelling

Door de val of het ongeval of als gevolg van de ingreep kunnen uw wang en lip gaan zwellen. De zwelling neemt na twee tot drie dagen langzaam af.

Verdere verzorging

Door de spalk staat de tand weer goed vast. U kunt de tand echter nog niet te veel belasten. Wij raden u aan de eerste paar weken geen hard voedsel te eten en geen kauwgom te gebruiken.
Een goede mondhygiëne is erg belangrijk. Hoe schoner de mond, hoe kleiner de kans op een ontsteking op de plek waar de tand is losgeraakt.
Als het poetsen korte tijd na het ongeval nog teveel pijn doet, kunt u uw mond spoelen met een ontsmettende spoelvloeistof. Voor de spoelvloeistof krijgt u een recept mee naar huis. Na iedere maaltijd spoelt u de mond met deze vloeistof. Het is mogelijk dat door het spoelen een donkere aanslag op uw tanden ontstaat. De aanslag kan gemakkelijk worden weggepolijst als de tand weer is vastgegroeid en de spalk is verwijderd.

Controle

Regelmatig moet worden gecontroleerd of de tand goed vastgroeit. Hiervoor worden met u afspraken gemaakt. Het is mogelijk dat door de val of het ongeval de zenuw en dus de tand afsterft. De tand zal dan langzaam verkleuren. Tijdens de controles wordt ook hierop gecontroleerd. Zelf kunt u dit ook controleren. Is dit het geval, dan moet de tand worden opengeboord en schoongemaakt om te voorkomen dat de tand nog donkerder kleurt. Soms blijkt dat na enige maanden de wortel van de losgeraakte tand gaat oplossen. Alleen in dat geval gaat de tand vrij snel verloren. In alle andere gevallen zal deze, na de wortelkanaalbehandeling, tenminste een aantal jaren stand houden.

Wanneer kunt u bellen?

Als de zwelling of pijn na twee tot vier dagen niet afneemt maar erger wordt, is het verstandig telefonisch contact op te nemen met de polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Ook als u vragen heeft of zich ongerust maakt, kunt u contact opnemen.
De polikliniek is van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 0413-401926. Route 150.

Belangrijk

Het kan zijn dat de schade aan uw tand het gevolg is van een ongeval of een andere gebeurtenis waarvoor iemand anders aansprakelijk is. In dat geval doet u er goed aan de ander schriftelijk aansprakelijk te stellen voor de schade die u nu lijdt en die u mogelijk in de toekomst nog zult lijden. Vraagt u de ander of hij zijn verzekeringsmaatschappij op de hoogte wil stellen. Ook uw eigen ziektekostenverzekeraar wil meestal weten wie de veroorzaker van de schade is. 

Heeft u nog vragen?

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. De polikliniek is van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 - 17.00 uur telefonisch bereikbaar op telefoonnummer: 0413 - 40 19 26. Route 150