Spring naar de content

Opname op de Stroke-Care Unit

U of uw partner / familielid wordt opgenomen op de stroke-care Unit van Bernhoven. `Stroke' is de Engelse benaming voor beroerte. `Care' betekent zorg. De Stroke-Care Unit is een afdeling die gespecialiseerd is in opvang en behandeling van patiënten die een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding) hebben gehad. Meestal wordt u in de acute situatie eerst op de stroke-care unit opgenomen. Wanneer uw toestand stabiel is, wordt u overgeplaatst naar de afdeling neurologie of mag u naar huis. Deze folder geeft informatie over de gang van zaken op de stroke-care unit.

Werkwijze Stroke-Care Unit

De stroke-care Unit is een afdeling waar patiënten zeer intensief gecontroleerd worden. Er is speciale apparatuur aanwezig en de verpleegkundigen zijn getraind in het snel signaleren van lichamelijke veranderingen. Patiënten zijn veelal verbonden aan een monitor waarmee de hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte en ademhaling gecontroleerd worden. Daardoor kan meteen gereageerd worden op eventuele veranderingen.

De oorzaak en de gevolgen van een beroerte zijn bij iedereen anders. Daarom krijgt elke patiënt een eigen behandelplan dat door een multidisciplinair behandelteam is samengesteld. In het behandelteam werken de neuroloog, verpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist en maatschappelijk werker samen. Zonodig kan er ook een andere specialist in consult gevraagd worden. De behandeling is, naast diagnostiek,  vooral gericht op revalidatie. Dat wil zeggen door training en oefening zo goed mogelijk weer bewegen en functioneren. Een snelle optimale behandeling kan het herstel gunstig beïnvloeden. 

Op de stroke-care unit komt de neuroloog dagelijks visite lopen. U en uw contactpersoon worden dan (eventueel door de verpleegkundige) geïnformeerd over het verloop van de behandeling en er is gelegenheid om vragen te stellen. Tijdens uw opname op de stroke-care unit hebben u en uw partner/ naaste een zorggesprek met de verpleegkundige. De verpleegkundige kijkt samen met u terug op de afgelopen dag(en), geeft informatie en uitleg over de aanvullende onderzoeken, behandeling, het revalidatieproces, ontslag en de nazorgfase.

Contactpersoon in het ziekenhuis

In verband met de privacy van de patiënt, wordt informatie over de ziekte en behandeling aan de contactpersoon gegeven. Meestal is dit de partner of één van de kinderen van de patiënt. Informatie over contactpersoon in het ziekenhuis kunt u nalezen in de betreffende folder.

  • Telefoonnummer stroke-care unit: 0413 - 40 11 90

Bezoekafspraken

De contactpersoon is in overleg met de verpleegkundige, welkom voor een kort bezoekmoment tussen 09.00 - 11.00 uur. De neuroloog loopt visite tijdens dit bezoekmoment, voor de contactpersoon is er de mogelijkheid om hierbij aanwezig te zijn.

Daarnaast is bezoek van de partner en naaste familie welkom vanaf 14.00 – 16.00 uur en van 18.30 - 20.30 uur. De verpleegkundige bekijkt of de rust hierin gewaarborgd wordt voor de patiënt, het kan dus zijn dat er andere tijden aan u worden voorgesteld in het belang van de patiënt.

Rust is heel belangrijk voor de patiënt, daarom is het nodig dat het bezoek rustig verloopt. Bij de patiënt mogen niet meer dan twee personen tegelijkertijd aanwezig zijn. Als u toch met meer mensen komt, wissel elkaar dan af, zodat er maximaal twee mensen bij de patiënt aanwezig zijn. Vanwege de rust adviseren we u om kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar de patiënt pas te laten bezoeken als hij/zij is overgeplaatst naar de afdeling neurologie.

Beperkte ruimte

Op de stroke-care unit is de opbergruimte voor persoonlijke spullen helaas beperkt. Neem daarom alleen het meest noodzakelijke mee zoals toiletartikelen, een pyjama, wat ondergoed, sokken en 1 paar schoenen. Bloemen, planten, etenswaren of drank mee brengen is niet toegestaan op de stroke-care unit.

Videocamerabewaking zonder opnamefunctie

Op de stroke care unit zijn alle patiëntenkamers voorzien van videocamerabewaking zonder opnamefunctie. De videocamera wordt alleen gebruikt als daar een medische of verpleegkundige reden voor is. De camera is dus niet altijd ingeschakeld. De beelden kunnen alleen door bevoegden zoals artsen en verpleegkundigen worden gezien. Anderen krijgen de beelden niet te zien. Uw privacy blijft dus gewaarborgd. De beelden worden niet opgeslagen en de camera kan geen geluid opnemen. Heeft u nog vragen, aarzel dan niet om deze aan de verpleegkundige te stellen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet om deze aan de verpleegkundige te stellen