Spring naar de content

Opname op de Stroke-Care Unit

U of uw partner / familielid wordt opgenomen op de stroke-care unit van Bernhoven. 'Stroke' is de Engelse benaming voor beroerte. 'Care' betekent zorg. De stroke-care unit (SCU) is een afdeling die gespecialiseerd is in opvang en behandeling van patiënten die een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding) hebben gehad. Meestal wordt u in de acute situatie eerst op de stroke-care unit opgenomen. Wanneer uw toestand stabiel is, wordt u overgeplaatst naar de afdeling neurologie of mag u naar huis. Deze folder geeft informatie over de gang van zaken op de stroke-care unit.

Werkwijze stroke-care unit

De stroke-care unit is een afdeling waar patiënten zeer intensief gecontroleerd worden. Er is speciale apparatuur aanwezig en de verpleegkundigen zijn getraind in het snel signaleren van lichamelijke veranderingen. Patiënten zijn veelal verbonden aan een monitor waarmee de hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte en ademhaling gecontroleerd worden. Daardoor kan meteen gereageerd worden op eventuele veranderingen.

De oorzaak en de gevolgen van een beroerte zijn bij iedereen anders. Daarom krijgt elke patiënt een eigen behandelplan dat door een multidisciplinair behandelteam is samengesteld. In het behandelteam werken de neuroloog, verpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist en maatschappelijk werker samen. Zonodig kan er ook een andere specialist om advies gevraagd worden. De behandeling is, naast diagnostiek, vooral gericht op revalidatie. Dat wil zeggen door training en oefening zo goed mogelijk weer bewegen en functioneren. Een snelle optimale behandeling kan het herstel gunstig beïnvloeden. 

Op de stroke-care unit komt de neuroloog dagelijks visite lopen. Hij/zij bespreekt met u het verloop van uw behandeling, en er is ruimte om daar vragen over te stellen. Uw eerste contactpersoon wordt iedere dag tussen 12.00 en 14.00 uur telefonisch geïnformeerd over hoe het gaat met uw behandeling. Uiteraard is er dan voor uw contactpersoon ook de mogelijkheid om vragen te stellen. 

Tijdens uw opname op de stroke-care unit is er ook ruimte voor het voeren van een zorggesprek. De verpleegkundige kijkt samen met u terug op de afgelopen dag(en), geeft informatie en uitleg over de aanvullende onderzoeken, behandeling, het revalidatieproces, ontslag en de nazorgfase.

Contactpersoon in het ziekenhuis

In verband met de privacy van de patiënt, wordt informatie over de ziekte en behandeling aan de contactpersoon gegeven. Meestal is dit de partner of één van de kinderen van de patiënt. Informatie over contactpersoon in het ziekenhuis kunt u nalezen in de betreffende folder.

  • Telefoonnummer stroke-care unit: 0413 - 40 11 90
  • route 201 

Bezoekafspraken

De contactpersoon is in overleg met de verpleegkundige, welkom voor een kort bezoekmoment tussen 19.00 - 20.30 uur. De dag nadat u bent opgenomen op deze afdeling, is het voor uw familie mogelijk om bij de artsenviste aanwezig te zijn.

Tijdens het bezoek aan de patiënt gelden enkele huisregels. Rust is heel belangrijk voor de patiënt, daarom is het nodig dat het bezoek rustig verloopt. Houdt ook rekening met de bezoektijden.

Beperkte ruimte

Op de stroke-care unit is de opbergruimte voor persoonlijke spullen helaas beperkt. Neem daarom alleen het meest noodzakelijke mee zoals toiletartikelen, een verschoning van bovenkleding, een pyjama, wat ondergoed, sokken en 1 paar schoenen.

Bloemen, planten, etenswaren of drank mee brengen is niet toegestaan op de stroke-care unit.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet om deze aan de verpleegkundige te stellen