Spring naar de content

Slaaponderzoek, basis thuis (polygrafie)

Wat is een slaaponderzoek?

Binnenkort krijgt u een slaaponderzoek. Hierbij kijken we naar hoe uw lichaam werkt tijdens de slaap. In medische termen wordt dit polygrafie genoemd.
De meetapparatuur wordt op het Slaapcentrum Bernhoven (route 118) op uw lichaam (op een t-shirt met korte mouwen) bevestigd. Ook krijgt u een polsband
om met daaraan een sensor die bevestigd wordt op uw (middel)vinger. U gaat hierna naar huis en slaapt die nacht gewoon in uw eigen bed.
De volgende ochtend koppelt u zelf (of samen met iemand) de apparatuur van uw lichaam af en levert u de apparatuur in bij het ziekenhuis.

Wat zijn slaapstoornissen?

Slaapstoornissen ontstaan door verschillende oorzaken. Vandaar dat het onderzoek van de slaap door verschillende specialisten wordt aangevraagd. Bij deze slaapregistratie kijken we naar uw hartritme, ademhaling, uw houding en het zuurstofgehalte in uw bloed. Het onderzoek is niet belastend.

Wat moet u doen voor het onderzoek?

 • Op de dag van het onderzoek moet u overmatig gebruik van koffie, energie dranken, alcohol en nicotine vermijden.
 • U mag geen nagellak / gel-nagel of kunstnagel dragen op uw linker middelvinger als u rechtshandig bent. Bent u linkshandig dan mag u geen nagellak/gelnagel of kunstnagel aan uw rechter middelvinger dragen. Op deze vinger wordt een sensor bevestigd. Op deze hand/onderarm liever ook geen crème.
 • U moet een T-shirt meebrengen met korte mouwen, geen hemdjes of gladde pyjamajassen
 • Vrouwen moeten beslissen of zij hun BH aan willen houden. Het is prettig om een fijn zittende BH te kiezen.
 • U moet uw horloge en armbanden af doen voor het onderzoek.
 • Trek een ruimzittende blouse aan, of neem een vest mee waarmee u de apparatuur kunt bedekken.
 • Als u een CPAP-apparaat heeft, moet u uw masker en de slang meenemen. Het CPAP-apparaat zelf kunt u thuis laten.

Neem uw actueel medicatieoverzicht (AMO) mee voor uw eigen veiligheid

Wat is een AMO?
AMO staat voor actueel medicatieoverzicht. Het is dus een overzicht van de medicijnen die u op dat moment gebruikt.

Waarom een AMO?
Als uw arts medicijnen wil voorschrijven, leest de arts in uw AMO welke medicijnen u al gebruikt. Zo voorkomen we dat u medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed combineren met andere medicijnen.

Hoe kom ik aan mijn AMO?
Uw apotheker print voor u een AMO uit. Vertel uw apotheker ook als u medicijnen gebruikt zonder recept zoals pijnstillers, vitamines, anticonceptiepil of St. Janskruid en meld ook allergieën.

Ik heb nieuwe medicijnen gekregen. Hoe kom ik aan een aangepast AMO?
Tijdens uw ziekenhuisopname, polikliniekbezoek of bezoek aan uw huisarts kan uw medicijngebruik zijn veranderd. Let er op dat wijzigingen van medicatie of nieuwe gegevens in uw overzicht worden opgenomen door uw apotheker.

Wanneer neem ik mijn AMO mee?
Zorg dat u het overzicht altijd bij u heeft als u naar de specialist gaat. Dan kan de specialist zien of eventuele nieuwe medicijnen samengaan met medicijnen die u al heeft. Neem het ook mee als u naar de tandarts gaat.

Hoelang is mijn AMO geldig?
Het document is maximaal drie maanden geldig maar dient bij iedere wijziging in de medicatie tussentijds opnieuw te worden vervangen. Uw apotheek kan het actuele medicatie overzicht verstrekken.

Waar moet u zijn?

Het aankoppelen vindt plaats op het Slaapcentrum Bernhoven. Voor uw afspraak bij het Slaapcentrum meldt u zich aan de balie op route 120. Daarna wacht u in de wachtruimte op route 118.

Hoe gaat het aankoppelen van de meetapparatuur?

De voorbereiding duurt ongeveer 15 minuten. In de onderzoekkamer trekt u uw T-shirt aan. U krijgt de volgende sensoren opgeplakt:

 • Een sensor om uw middelvinger.
 • Een band om de buik en een band om de borst, aan de borstband komt het opnamekastje te hangen.
 • We controleren of alles goed is aangesloten en leggen u uit hoe u ’s avonds zelf een slangetje voor uw neus kunt aansluiten.

Met de apparatuur gaat u naar huis. U kunt met de apparatuur om, gewoon autorijden. 

Waar moet u verder rekening mee houden?

De apparatuur mag geen contact hebben met water en zand. Gebruik daarom een paraplu als het regent

 • U kunt uw dagelijkse bezigheden aangepast uitvoeren, wij adviseren u wel de avond rustig door te brengen! Wees vooral voorzichtig met de sensor op de vinger. U kunt bepaalde werkzaamheden dus niet meer uitvoeren! Ook kunt u nu even niet sporten!

Wat moet u doen voordat u gaat slapen?

 • Maak het neusslangetje goed vast voordat u gaat slapen. De uiteinden van het slangetje moeten goed in de neusgaten zitten. Plak het slangetje aan beide kanten naast de neus goed vast.

 • Vult u zo nauwkeurig mogelijk de vragenlijst in.
 • Gebruik gedurende de nacht geen telefoon of laptop. U kunt de telefoon wel als wekker gebruiken, maar het gaat erom dat uw slaap hier niet door beïnvloed wordt.

Na het slaaponderzoek?

 • De volgende ochtend mag u zelf het neusslangetje losmaken van uw gezicht. U krijgt uitleg tijdens het aansluiten van de apparatuur hoe u zelf de volgende ochtend de apparatuur kunt loskoppelen en kunt inleveren.
 • Bent u ingepland op maandag t/m vrijdag dan kunt u de apparatuur inleveren van 07.30 t/m 10.00 uur bij de receptie van Bernhoven in Uden.
 • Levert u op zaterdag de apparatuur in kan dat van 08.00 t/m 17.00 uur bij de receptie van Bernhoven Uden.

Wanneer krijgt u de uitslag?

De slaapregistratie wordt zorgvuldig nagekeken. Het duurt ongeveer twee weken voordat alle resultaten bekend zijn. Naar aanleiding van uw klachten en de uitkomst van het onderzoek, krijgt u een oproep van de polikliniek KNO, Longziekten of Neurologie  om de uitslag te bespreken. Een combinatie-afspraak bij  meerdere specialisten is ook mogelijk. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u op werkdagen tijdens kantooruren telefonisch contact opnemen met het Slaapcentrum Bernhoven op telefoonnummer: 0413 - 40 15 30, route 118.