Spring naar de content

Slaaponderzoek, basis thuis (polygrafie)

Wat is een slaaponderzoek?

Binnenkort krijgt u een slaaponderzoek. Hierbij kijken we naar hoe uw  lichaam werkt tijdens de slaap. In medische termen wordt dit een polygrafie genoemd.  De meetapparatuur wordt aangekoppeld op het Slaapcentrum Bernhoven. We plakken de elektroden op uw kleding en uw vinger. U gaat hierna naar huis en kunt die nacht  thuis slapen. De volgende dag komt u weer om 8.15 uur naar het Slaapcentrum Bernhoven in het ziekenhuis en wordt de meetapparatuur verwijderd. 

Wat zijn slaapstoornissen?

Slaapstoornissen ontstaan door verschillende oorzaken. Vandaar dat het onderzoek van de slaap door verschillende specialisten wordt aangevraagd. Bij deze slaapregistratie kijken we naar uw hartritme, ademhaling, uw houding en het zuurstofgehalte in uw bloed. Het onderzoek is niet belastend.

Wat moet u doen voor het onderzoek?

 • Op de dag van het onderzoek moet u overmatig gebruik van koffie, energiedranken, alcohol en nicotine vermijden.
 • U mag geen nagellak / gel-nagel of kunstnagel dragen op uw linker middelvinger. Op deze vinger  wordt een sensor bevestigd. Op deze hand /onderarm liever ook geen crème.
 • U moet een T-shirt mee brengen met korte mouwen, geen hemdjes of gladde pyjamajassen
 • Vrouwen moeten beslissen of zij hun BH aan willen houden. Het is prettig om een fijn zittende BH te kiezen.
 • U moet uw horloge, armbanden en kettingen en af doen voor het onderzoek.
 • Trek een ruimzittende blouse aan, of neem een vest mee waarmee u de apparatuur kunt bedekken.
 • Als u in het bezit bent van een CPAP-apparaat, moet u uw masker en de slang mee te nemen. Het CPAP-apparaat zelf kunt u thuis laten.

Denk aan uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO)

Het is voor ons belangrijk om te weten welke medicijnen u gebruikt. Daarom verzoeken wij u uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO) mee te nemen naar het ziekenhuis. U moet dit AMO ophalen bij uw eigen apotheek, zodat uw AMO daar nog met u besproken kan worden. Bij ieder bezoek aan het ziekenhuis is een nieuw AMO nodig, ook als u nog maar kort geleden al in het ziekenhuis was. Want ook in korte tijd kan er toch iets in uw medicatie zijn veranderd. Zeker wanneer u met meerdere behandelaars te maken heeft. Het AMO is belangrijk voor uw veiligheid. Bijvoorbeeld om dubbelmedicatie te voorkomen. In sommige gevallen mogen medicijnen niet met elkaar worden gecombineerd. Het is belangrijk dat de arts een actueel overzicht heeft van de medicijnen die u gebruikt. Natuurlijk kan het ook gebeuren dat uw arts in het ziekenhuis niet naar uw AMO vraagt. Bijvoorbeeld omdat de medicatie niet veranderd. Maar dat weet u niet van tevoren. Daarom is een AMO bij ieder bezoek aan het ziekenhuis belangrijk. Wanneer u uit het ziekenhuis wordt ontslagen krijgt u een nieuw AMO mee, Als het nodig is, krijgt u daar een recept bij. We spreken dan over een AMO-R. Met dit AMO-R gaat u naar uw apotheek.

Voor uw apotheek is het ook belangrijk te weten welke medicatie gewijzigd is, ook wanneer de medicatie gestopt is.

Hoe gaat het aankoppelen van de meetapparatuur?

Waar moet u zijn?

Het aankoppelen vindt plaats op het Slaapcentrum Bernhoven. Voor uw afspraak bij het Slaapcentrum meldt u zich aan de balie op route 120.

In de onderzoekkamer trekt u uw T-shirt aan. U krijgt de volgende sensoren opgeplakt:

 • Een sensor om uw middelvinger.
 • Een band om de buik en een band om de borst, aan de borstband komt het opnamekastje te hangen.
 • We controleren of alles goed is aangesloten en leggen u uit hoe u ’s avonds zelf een slangetje voor uw neus kunt aansluiten.

De voorbereiding duurt ongeveer  15 minuten. Met de apparatuur gaat u naar huis. U kunt met de apparatuur om, gewoon autorijden. Vanaf dit moment is de registratie begonnen.

Waar moet u verder rekening mee houden?

De apparatuur mag geen contact hebben met water en zand. Gebruik daarom een paraplu als het regent

 • U kunt uw dagelijkse bezigheden aangepast uitvoeren,  wij adviseren u wel de avond rustig door te brengen! Wees vooral voorzichtig met de sensor op de vinger. U kunt bepaalde werkzaamheden dus niet meer uitvoeren!

Wat moet u doen voordat u gaat slapen?

 • Maak het neusslangetje goed vast  voor u gaat slapen. De uiteinden van het slangetje moeten goed in de neusgaten zitten. Plak het slangetje aan beide kanten naast de neus goed vast.

Neurologie-slaaponderzoek

 • Vult u zo nauwkeurig mogelijk de vragenlijst in.
 • Uw mobiele telefoon en laptop moet u uitzetten.

Wanneer wordt de meetapparatuur er afgehaald?

De volgende ochtend mag u na 7.00 uur zelf het neusslangetje losmaken van uw gezicht. Duw het slangetje tussen de borstband. Alle andere sensoren en de banden kunt u laten zitten.

U wordt, tenzij anders afgesproken om 8.15 uur verwacht bij het Slaapcentrum Bernhoven. U hoeft zich niet te melden. U neemt plaats in de wachtruimte bij route 119.

Alle sensoren en banden worden door een de laborant van uw lichaam verwijderd.  Het is belangrijk dat u de  ingevulde vragenlijst meebrengt. Hierna mag u naar huis, kunt u zich douchen en u kunt verder met uw dagelijkse bezigheden. 

Wanneer krijgt u de uitslag?

De slaapregistratie wordt zorgvuldig nagekeken. Het duurt ongeveer twee weken voordat alle resultaten bekend zijn. Naar aanleiding van uw klachten en de uitkomst van het onderzoek, krijgt u een oproep van de polikliniek KNO, Longziekten of Neurologie  om de uitslag te bespreken. Een combinatie-afspraak bij  meerdere specialisten is ook mogelijk. 

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u tussen 10.00 en 12.00 uur telefonisch contact opnemen met het Slaapcentrum Bernhoven op telefoonnummer:

0413-40 15 30, route 119.