Spring naar de content

Slaaponderzoek, uitgebreid in het ziekenhuis (polysomnografie)

Wat is een slaaponderzoek?

Binnenkort krijgt u een slaaponderzoek in het ziekenhuis. Hierbij kijken we naar hoe uw  lichaam werkt tijdens de slaap. In medische termen wordt dit een polysomnografie genoemd.  De meetapparatuur wordt aangekoppeld op het Slaapcentrum Bernhoven. We plakken de elektroden op uw kleding, uw hoofd, uw vinger, uw benen en in het gezicht. Gedurende de nacht observeren wij u met behulp van videobeelden. U wordt hiervoor een nacht opgenomen op de afdeling neurologie van Bernhoven in Uden.

Wat zijn slaapstoornissen?

Slaapstoornissen ontstaan door verschillende oorzaken. Vandaar dat het onderzoek van de slaap door verschillende specialisten wordt aangevraagd. Bij deze slaapregistratie kijken we naar beenbewegingen, hartritme, ademhaling, uw houding en het zuurstofgehalte in uw bloed. Ook  meten we de hersenslaap, zodat wij meer te weten komen over  kwaliteit van uw slaap. Het onderzoek is niet belastend.

Wat moet ik doen voor het onderzoek?

 • Op de dag van het onderzoek mag u niet te veel koffie, energiedranken, alcohol en nicotine gebruiken
 • U moet ’s morgens uw haar wassen, gebruik geen haarlak, crème, gel of wax.
 • U mag die dag geen bodylotion of crème op uw lichaam gebruiken, deodorant mag wel.
 • U moet een T-shirt dragen met korte mouwen, en een makkelijk zittende broek meebrengen. Geen hemdjes of gladde pyjamajassen. Vrouwen moeten beslissen of zij hun BH aan willen houden. Het is prettig om een fijn zittende BH te kiezen.
 • U mag geen nagellak / gel-nagel of kunstnagel dragen op uw linker of rechter middelvinger. Op deze vinger  wordt een sensor bevestigd. Bent u rechtshandig dan geldt dit voor de nagel aan uw linkerhand, bent u linkshandig dan gaat het om de nagel aan uw rechterhand.
 • U moet uw horloge, armbanden, kettingen en oorbellen  af doen voor het onderzoek.
 • Neemt u een badjas of vest, slippers/pantoffels, toiletspullen en shampoo mee.
 • Als u in het bezit bent van een CPAP-apparaat of een MRA beugel, moet u deze meebrengen.
 • U kunt uw medicijnen doorgebruiken en zo nodig meenemen naar het ziekenhuis.
 • Als u wilt kunt eenvoudige vrijetijdsbesteding meenemen, zoals een puzzelboekje, tijdschrift of uw tablet of laptop

Denk aan uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO)

Het is voor ons belangrijk om te weten welke medicijnen u gebruikt. Daarom verzoeken wij u uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO) mee te nemen naar het ziekenhuis. U moet dit AMO ophalen bij uw eigen apotheek, zodat uw AMO daar nog met u besproken kan worden. Bij ieder bezoek aan het ziekenhuis is een nieuw AMO nodig, ook als u nog maar kort geleden al in het ziekenhuis was. Want ook in korte tijd kan er toch iets in uw medicatie zijn veranderd. Zeker wanneer u met meerdere behandelaars te maken heeft. Het AMO is belangrijk voor uw veiligheid. Bijvoorbeeld om dubbelmedicatie te voorkomen. In sommige gevallen mogen medicijnen niet met elkaar worden gecombineerd. Het is belangrijk dat de arts een actueel overzicht heeft van de medicijnen die u gebruikt. Natuurlijk kan het ook gebeuren dat uw arts in het ziekenhuis niet naar uw AMO vraagt. Bijvoorbeeld omdat de medicatie niet veranderd. Maar dat weet u niet van tevoren. Daarom is een AMO bij ieder bezoek aan het ziekenhuis belangrijk. Wanneer u uit het ziekenhuis wordt ontslagen krijgt u een nieuw AMO mee, Als het nodig is, krijgt u daar een recept bij. We spreken dan over een AMO-R. Met dit AMO-R gaat u naar uw apotheek.

Voor uw apotheek is het ook belangrijk te weten welke medicatie gewijzigd is, ook wanneer de medicatie gestopt is.

Hoe gaat het aankoppelen van de meetapparatuur?

Op de dag van het onderzoek meldt u zich om 14.30 uur op de verpleegafdeling neurologie van Bernhoven in Uden. U vindt de afdeling neurologie op route 370. 

Hier levert u het ingevulde slaaplogboek dat u heeft bijgehouden een week voorafgaand aan het onderzoek bij de afdelingssecretaresse in. Op uw kamer moet u uw slaap T-shirt, makkelijk zittende broek en evt. makkelijk zittende BH al aantrekken, omdat dit na het aansluiten van alle apparatuur niet meer mogelijk is. Neem ook uw badjas of vest mee naar het slaapcentrum (u kunt deze dan over de slaapapparatuur aantrekken). Er loopt een vrijwilliger met u mee naar het slaapcentrum, waar alles aangesloten zal worden.

’s Middags, tussen 15.00 en 16.00 uur, worden op het Slaapcentrum Bernhoven de sensoren aangebracht.

U krijgt de volgende sensoren opgeplakt

 • Plakkers met sensoren op de benen
 • Een sensor om uw middelvinger.
 • Elektroden op de borst
 • Elektroden op uw gezicht op het hoofd.
 • Een band om de buik, een band om de borst en een band waar het opnamekastje aan komt te hangen.
 • Een slangetje onder de neus om de ademhaling te registreren.(Deze wordt pas ’s avonds voor u gaat slapen voor de neus aangebracht)

Hoe verloopt de registratie?

Nadat de meetapparatuur is aangekoppeld verblijft u op de verpleegafdeling. U kunt gewoon rondlopen, TV kijken (let op, u moet voor de TV betalen) of  uw computer gebruiken ( wifi aanwezig). Omdat de registratie verbonden is met een draadloze verbinding, kunt u uw kamer niet langer dan een half uur verlaten. Tussen 17.00-18.00 uur wordt er een warme maaltijd geserveerd.
Als wilt gaan slapen, moet u dit aan de verpleegkundige doorgeven. Er  wordt aan u uitgelegd hoe u moet handelen, ook als u ’s nachts naar het toilet moet. U kunt gewoon draaien in bed. Met behulp van video en signalen wordt u de hele nacht geobserveerd.

’s Ochtends tussen 7.30 uur en 8.00 uur wordt u gewekt door de dokterasassistente van het slaapcentrum, de verpleegkundige van de afdeling of door de slaaplaborant en wordt de apparatuur ontkoppeld. U moet een korte vragenlijst in te vullen over uw slaapervaring van de afgelopen nacht. Daarna kunt u douchen, krijgt ontbijt  en mag u naar huis. U bent ongeveer om 9:00 klaar.

Wanneer krijgt u de uitslag?

De slaapregistratie wordt zorgvuldig nagekeken. Het duurt ongeveer twee weken voordat alle resultaten bekend zijn. Naar aanleiding van uw klachten en de uitkomst van het onderzoek, krijgt u een oproep van de polikliniek KNO, Longziekten of Neurologie  om de uitslag te bespreken. Een combinatie-afspraak bij  meerdere specialisten is ook mogelijk.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u tussen 10.00 en 12.00 uur en tussen 13.30 en 15.00 uur telefonisch contact opnemen met het Slaapcentrum Bernhoven op telefoonnummer: 0413 - 40 15 30. U vindt het Slaapcentrum op route 119.