Spring naar de content

Bindvliesontsteking van het oog (Conjunctivitis)

Wat is conjunctivitis?

Conjunctivitis is de medische term voor een bindvliesontsteking van het oog. Het is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog. Het oogwit wordt bedekt door een dunne laag slijmvlies (conjunctiva) dat veel fijne bloedvaatjes bevat. Bij irritatie zetten deze vaatjes uit, waardoor het oog rood wordt.

Wat zijn de oorzaken?

De meest voorkomende oorzaak is een virus of een bacterie. Ook een allergie, het 'droge ogen' syndroom of irriterende stoffen in de omgeving kunnen een rood oog veroorzaken.

Verschijnselen

  • Een bacteriële conjunctivitis geeft een geelgroene afscheiding (pus).
  • Virussen zijn in het algemeen de oorzaak van het bekende 'rode oog', vaak hebben mensen ook last van een rauwe keel en loopneus, zoals bij een verkoudheid of griep; deze verschijnselen duren een‐twee weken.
  • De meeste virale infecties van de conjunctiva veroorzaken een slijmvorming en waterige afscheiding. De allergische conjunctivitis geeft vaak jeuk en waterige afscheiding en wisselend matige tot hevige roodheid.
  • Het 'droge ogen' syndroom geeft pijnlijke, rode slijmvliezen soms met lichtschuwheid en door de irritatie heftige tranenvloed.
  • Irriterende stoffen geven voornamelijk forse, waterige, afscheiding eventueel gevolgd door een rood oog.

Diagnose

Door onderzoek kan de oogarts of de huisarts onderscheid maken tussen de verschillende soorten bindvliesontsteking. Soms kan het ook nodig zijn een 'kweek' te maken van de afscheiding uit het oog. Hiervoor wordt voorzichtig met een wattenstaafje langs het oogslijmvlies gestreken. Op deze manier kan worden vastgesteld welke bacterie of virus bestreden moet worden.

Hoe wordt bindvliesontsteking behandeld?

Bij een bacteriële conjunctivitis kan een antibioticum gegeven worden in de vorm van oogdruppels, zalf of een gel. Bij een virale conjunctivitis hebben antibiotica geen effect. Soms is het nodig met ontstekingsremmende medicijnen te druppelen. Allergische conjunctivitis kan worden behandeld met druppels die specifiek tegen een allergie in het oog werkzaam zijn. Het 'droge ogen' syndroom kan soms worden behandeld met kunsttranen. Er zijn vele soorten druppels, zalven en gels in de handel die de verschijnselen van droge ogen helpen verzachten (zie voor verdere informatie de folder 'Droge ogen' ).

Hoe voorkomt u besmetting met bindvliesontsteking?

De bacteriële en virale vormen van conjunctivitis zijn besmettelijk. Daarom moet u uw handen goed wassen na het verzorgen van het oog en gebruikte handdoeken en/of zakdoeken na gebruik in de was te doen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts.
Telefoonnummer polikliniek oogheelkunde: 0413 - 40 19 56, route 020.

Deze folder is tot stand gekomen onder redactie van de commissie patiëntenvoorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) 2009 www.oogheelkunde.org