Spring naar de content

Fluorescentieangiografie (FAG/netvliesonderzoek)

Afspraak
Polikliniek Oogheelkunde
Dag: ___________________Tijd: ______________

Wat is een fluorescentie angiografie?

Fluorescentie angiografie is een onderzoek waarbij digitale foto's van het netvlies worden gemaakt met behulp van flitslicht en een speciaal fototoestel. U krijgt hiervoor een in water oplosbare kleurstof (fluoresceïne) in een bloedvat van uw arm gespoten. De kleurstof verspreidt zich door het hele lichaam, dus ook naar het oog. Vrijwel direct na het inspuiten komt het ook in de bloedvaten van het netvlies. Dan worden er een reeks foto's gemaakt.

Waarom een fluorescentie angiografie?

Als de oogarts bij onderzoek een afwijking in het achterste deel van uw ogen verwacht, wordt een fluorescentie angiografie gedaan. Zijn er afwijkingen in de bloedvaten van het netvlies, dan lekt de kleurstof door de vaatwand heen of het hoopt zich op in de afwijkende bloedvaten. De kleurstof zorgt ervoor dat de afwijkingen beter te zien zijn. Schade aan de onderlaag van het netvlies, het retinaal pigment epitheel, of de vorming van nieuwe afwijkende bloedvaten onder het netvlies worden met dit onderzoek ook gezien. Het onderzoek wordt gedaan om de afwijking in het oog te beoordelen of om het effect van een behandeling te volgen.

Diabetes (suikerziekte) is vaak een oorzaak van slecht zien of blindheid bij patiënten. Diabetes kan ook lekkage van de bloedvaten veroorzaken. Soms kunnen deze bloedvaten behandeld worden met een laser. Zo wordt het slechter zien tegen gegaan.

Leeftijdsgebonden, of seniele, macula degeneratie is een veel voorkomende oorzaak van slecht zien bij ouderen. Soms ontstaan nieuwe vaatafwijkingen onder het netvlies. De uitslag van het fluorescentie angiografie onderzoek laat zien of een behandeling mogelijk is. Zonder de fluorescentie angiografie is het vaak niet goed mogelijk om de juiste diagnose te stellen. Met behulp van de fluorescentie angiografie kan nauwkeurig bepaald worden waar de laserbehandeling in het oog moet gebeuren en/of er een andere behandelingsmethode mogelijk is.
 
Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten. In deze brochure vindt u informatie over de voorbereiding en het verloop van het onderzoek.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek oogheelkunde Bernhoven. U meldt zich 15 minuten voor de afspraak bij de balie van polikliniek oogheelkunde/ route 020

Hoe bereidt u zich voor?

 • Heeft u een allergie/overgevoeligheid voor fluoresceïne of pleisters of heeft u epilepsie, vertel dit dan bij het maken van de afspraak en/of zeker voordat het onderzoek begint.
 • Heeft u bij een vorig fluorescentie angiografie onderzoek last gehad van misselijkheid of een allergische reactie, vertel dit dan bij het maken van de afspraak en zeker voordat het onderzoek begint.
 • Geeft u borstvoeding? Dan mag u tot 24 uur na het onderzoek geen borstvoeding geven.
 • Bent u zwanger, vertel dit dan bij het maken van de afspraak. Het onderzoek wordt dan uitgesteld tot na de bevalling.
 • Trek voor het onderzoek kleding aan waarvan de mouwen makkelijk los en opgestroopt kunnen worden.
 • Wij adviseren u na het onderzoek niet zelf auto te rijden omdat u dan niet zo goed kunt zien, regel daarom een chauffeur. Als u met het openbaar vervoer of taxi komt, neem ook dan iemand mee om u te begeleiden
 • Neem een zonnebril mee om uw ogen te beschermen na het onderzoek.

Oogdruppels

Uw ogen worden gedruppeld op de poli oogheelkunde.

Daarom is het belangrijk dat u 30 minuten voor het begin van het onderzoek aanwezig bent op de poli oogheelkunde.

In verband met het felle licht is het voor u prettig een zonnebril te dragen na het druppelen. Ook heeft u de eerste zes uur na het onderzoek last van wazig zien; autorijden is daarom niet mogelijk. Zorg daarom dat er iemand voor u autorijdt.

Hoe verloopt het onderzoek?

Wanneer de pupil van het oog wijd genoeg is, maakt de technisch oogheelkundig assistent (TOA) kleurenfoto's en zwart/wit foto's van het netvlies. Hierna krijgt u een kleine hoeveelheid kleurstof in de arm gespoten. Gelijktijdig met het inspuiten van de kleurstof wordt een reeks foto’s gemaakt. Dit duurt ongeveer vijftien minuten. De foto’s worden gemaakt met gewoon licht, zonder röntgenstralen.


Wat gebeurt er na het onderzoek?

Bijwerkingen

 • Door de ingespoten kleurstof kunt u over uw hele lichaam een gele kleur krijgen. Dit verdwijnt in de loop van de dag weer. Drink extra water zodat de kleurstof het lichaam sneller kan verlaten via de urine. Vermijd deze dagen overmatig zonnebaden/zonnebank, omdat de huid op de kleurstof kan reageren onder invloed van zonlicht. Zet na het onderzoek een zonnebril op.
 • U plast de kleurstof weer uit. Hierdoor heeft uw urine de eerste 24 uur na het inspuiten een oranje kleur.
 • Soms bent u direct na het inspuiten misselijk. Het is beter om twee uur voor het onderzoek een lichte maaltijd te eten. De misselijkheid trekt vanzelf weer weg.
 • Heeft u diabetes, dan moet u zich gewoon aan uw dieet houden.
 • Komt er wat van de kleurstof tijdens het inspuiten buiten het bloedvat van uw arm, dan geeft dit een wat branderig gevoel en een verkleuring de huid. De branderigheid verdwijnt na een paar minuten. De verkleuring na enkele dagen.
 • Een allergische reactie is zeldzaam. Dit kan zich uiten in roodheid en jeuk van de huid of in een anafylactische shock. (Een anafylactische shock is een acute, ernstige allergische reactie op lichaamsvreemde stof. Als  dit gebeurt, bent u nog in het ziekenhuis en wordt  u direct behandeld).
 • Als er bloed moet worden afgenomen voor onderzoek, kan dat pas 24 uur nadat de foto's zijn gemaakt.

Wanneer krijgt u de uitslag?

De oogarts beoordeelt de foto’s  en bij een volgende afspraak bespreekt hij/zij de uitslag met u.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering?
Als u door ziekte of om andere redenen niet naar uw afspraak kunt komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek oogheelkunde. We kunnen dan meteen een nieuwe afspraak maken.

Denk aan uw Actueel medicijn overzicht (AMO)

Het is voor ons belangrijk om te weten welke medicijnen u gebruikt. Daarom verzoeken wij u uw Actueel Medicatie Overzicht(AMO) mee te nemen naar het ziekenhuis. U moet dit AMO ophalen bij uw eigen apotheek, zodat uw AMO daar nog met u besproken kan worden. Wanneer u uit het ziekenhuis wordt ontslagen krijgt u een nieuw AMO mee, als het nodig is, krijgt u daar een recept bij. We spreken dan over een AMO-R. Met dit AMO-R gaat u naar een apotheek. U krijgt dan uw nieuwe medicijnen mee.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze brochure of na het onderzoek nog vragen hebt, kunt u tijdens kantooruren bellen met de polikliniek oogheelkunde.

Telefoonnummer: 0413 - 40 19 56