Spring naar de content

Gordelroos (herpes zoster)

Wat is herpes zoster?

Herpes zoster, beter bekend als gordelroos, is een virale ziekte die een huidziekte veroorzaakt. Deze gaat gepaard met roodheid en met vocht gevulde blaasjes. De blaasjes vormen korstjes en kunnen blijvende littekens geven.

Wat is de oorzaak van herpes zoster?

Het Varicella zoster virus, hetzelfde virus als van waterpokken, is de veroorzaker van de herpes zoster. Na jaren in een soort slaapstadium te hebben verkeerd, kan het virus weer actief worden. Dit gebeurt meestal bij oudere mensen of bij mensen met een verminderde weerstand.

Verschijnselen

De eerste symptomen zijn ernstige pijn of jeuk, gevolgd door roodheid van de huid. Tenslotte verschijnen enkele of meerdere met vocht gevulde blaasjes. De verspreiding van de blaasjes volgt het patroon van de aangedane zenuw. De pijn is meestal hevig en gaat gepaard met branderigheid, een kloppend gevoel en overgevoeligheid van de aangedane huid. De roodheid duurt drie tot zes weken maar sommige patiënten houden maanden en soms jaren last van de pijn. Dit noemen we het 'post-herpetische pijnsyndroom'.
De behandeling duurt lang en kan soms moeizaam zijn.

Hoe kan het oog meedoen met de herpes zoster?

Herpes zoster zit meestal in de zenuwen rond het oog, vooral de zenuwen die het gevoel van het bovenooglid, de huid van het voorhoofd en de neuspunt verzorgen. Als het virus de gevoelszenuw van het oog infecteert kan dit leiden tot ernstige problemen zoals ontsteking / zweer van het hoornvlies , ontsteking aan de binnenkant van het oog (uveïtis), en eventueel als gevolg daarvan een verhoogde oogdruk Deze verschijnselen kunnen gelijktijdig met de huid symptomen ontstaan, maar ook weken nadat de blaasjes zijn verdwenen.
De aanhoudende pijn wordt veroorzaakt door beschadiging van te veel gevoelszenuwen die nog jaren overgevoelig kunnen blijven.

Hoe wordt herpes zoster behandeld?

Om de post-herpetische pijn te voorkomen, is het het beste om zo spoedig mogelijk te beginnen met antivirale medicijnen. Daarnaast bestaat de behandeling uit pijnbestrijding. Als het oog geïnfecteerd is, kan er behandeld worden met oogdruppels, oogzalf, tabletten of een infuus. De meeste patiënten genezen zonder restverschijnselen, al kan de ziekte lang duren. Als u een actieve infectie (blaasjes) heeft, vermijd dan contact met baby’s en kleine kinderen.

Complicaties

Sommige patiënten houden ondanks de vele medicijnen blijvende schade aan het gezichtsvermogen of blijven pijn houden nadat de oorspronkelijke klachten zijn verdwenen.

Heeft u nog vragen?

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing.
Heeft u nog vragen, stel deze dan aan uw eigen oogarts Deze folder is tot stand gekomen onder redactie van de commissie Patiëntenvoorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) 2009. (www.oogheelkunde.org)

Telefoonnummer polikliniek oogheelkunde: 0413 - 40 19 56; route 020.