Spring naar de content

Herpes simplex van het oog

Wat is herpes simplex?

Herpes simplex is een virus dat infecties kan veroorzaken in de huid, slijmvliezen en zenuwen.Er zijn twee belangrijke soorten herpes simplex Virus (HSV).

  1. Type I is de meest voorkomende soort en is verantwoordelijk voor de Herpes Simplex oogontsteking en de bekende koortslip.
  2. Type II is seksueel overdraagbaar en veroorzaakt slechts zelden een ontsteking in het bovenlichaam.

Het is belangrijk te beseffen, dat het H.S. virus in ons lichaam verblijft, vaak al vanaf de kinderjaren.

Wat is de herpes simplex oogontsteking?

De meest voorkomende herpes simplex oogontsteking veroorzaakt door HSV type I is een terugkerende ontsteking van het hoornvlies, het voorste heldere deel van het oog. Littekenvorming in het hoornvlies kan het gezichtsvermogen ernstig verminderen. Het herpes simplex virus type I dat de infectie veroorzaakt, kent een aantal subtypen. Hierdoor kunnen duur en ernst van de ontsteking variëren. Ook de reactie op de behandeling kan verschillend zijn.

Verschijnselen

De ziekte begint meestal aan het oppervlak van het hoornvlies. Het oog wordt rood, is geïrriteerd en gevoelig voor licht.

1.cornea linker oog met herpes takjes ter hoogte van pupilrand rechts      2. reactie van de cornea op terugkerende HSV infectie 

Beloop

De ontsteking kan dieper in het hoornvlies dringen en daar blijvende littekens of een ontsteking in het oog veroorzaken. Soms ontstaan op het hoornvlies chronische zweren, die zeer moeizaam genezen. Herpes simplex oogontsteking treedt meestal maar in één oog op. Verspreiding van het virus naar andere mensen is niet waarschijnlijk. Bij mensen met een slechte afweer (zoals patiënten met AIDS, of na een orgaantransplantatie, waarbij afweerremmende medicijnen worden gegeven) kan het virus andere delen van het lichaam infecteren. Dit gebeurt echter hoogst zelden. Na de oorspronkelijke infectie komt het virus in een ruststadium. Het verblijft in de zenuwen die van de huid of het oog afkomstig zijn. Zo af en toe, bijvoorbeeld tijdens een verkoudheid, wordt het virus weer actief en veroorzaakt dan opnieuw een oogontsteking of een koortslip. Eén op de vier mensen met een hoornvlies ontsteking krijgt echter binnen twee jaar opnieuw een ontsteking ten gevolge van herpes simplex.

Hoe wordt herpes simplex oogontsteking behandeld?

De behandeling hangt af van de uitgebreidheid van de ontsteking. Vaak wordt antivirale oogmedicatie gebruikt in de vorm van oogdruppels of oogzalf.
Soms is het nodig om de buitenste laag van het hoornvlies, het epitheel eraf te vegen om de hoeveelheid virusdeeltjes te verminderen. Indien er troebelingen in het hoornvlies optreden als reactie op de herpes dan kunnen Corticosteroïdendruppels (ontstekingsremmers) gebruikt worden om deze reactie van het lichaam af te remmen en het hoornvlies helder te krijgen. Het is van groot belang er goed voor te waken dat het virus zich niet vermeerdert. Wanneer er sprake is van ernstige littekenvorming en het gezichtsvermogen ernstig is verminderd kan een hoornvliestransplantatie overwogen worden. Bij een beginnende ontsteking, ook als u dit al vaker heeft meegemaakt, is het belangrijk om contact op te nemen met uw oogarts.

Heeft u nog vragen?

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw eigen oogarts.

Polikliniek oogheelkunde: 0413 - 40 19 56, route 020.

  • Deze folder is tot stand gekomen onder redactie van de commissie patiëntenvoorlichting van het Nederlandss Oogheelkundig Gezelschap (NOG) 2009 (www.oogheelkunde.org)