Spring naar de content

Ooglidontsteking (Blepharitis)

Wat is blepharitis?

Blepharitis is een ontsteking van de kliertjes van Meibom die zich in de ooglidrand bevinden. Het gaat vaak gepaard met jeuk, irritatie en soms een rood oog. Meestal is er sprake van meer schilfers in de ochtend en ook dan een rood oog. Het is bijna altijd een chronisch probleem en wordt dan ook wel Meibomklier dysfunctie genoemd. Blepharitis kan al in de vroege jeugdjaren ontstaan maar ook nog op oudere leeftijd voorkomen.

Oorzaak

Overmatige geproduceerd vet van de talgklieren (klieren van Meibom) in de oogleden blijft aan de oogharen kleven en wordt vervolgens zuur. Hierdoor raken de ooglidranden geïrriteerd.
In vele gevallen gaat dit ziektebeeld gepaard met eczema seborrhoicum. Dit is een vorm van eczeem waarbij de huid erg vettig of droog en schilferig kan zijn. Soms komen beide verschijnselen afwisselend voor. Wanneer bacteriën, die normaal gesproken geen afwijkingen veroorzaken, de overhand krijgen kunnen zij een ontsteking veroorzaken.

Verschijnselen

De verschijnselen bestaan uit een stekend, branderig gevoel en pijnlijke, rode oogleden. Ook kunnen jeuk en tranende ogen optreden. Er kunnen complicaties ontstaan, waarbij het oog zelf geïnfecteerd raakt. Aantasting van het hoornvlies door zweervorming komt soms voor.

                

Hoe wordt een ooglidontsteking behandeld?

Het is nodigde oogharen van beide oogleden regelmatig te reinigen met behulp van wattentipjes. Dit moet twee maal per dag gebeuren. Eerst de oogharen en klieren van Meibom weken met warme kompressen. De kompressen dienen erg warm te zijn, eigenlijk zo warm dat de huid het net aankan; oppassen voor brandwonden! Daarna kunnen de wimpers gepoetst worden met een wattentip en antibiotica zalf. Deze poetskuur (warme kompressen en antibiotica] wordt meestal gedurende twee weken voorgeschreven.

Na deze poetskuur is het belangrijkéén liefst twee keer per dag de oogleden goed schoon te maken, om het herhalen van de ontsteking te voorkomen.
Dit schoonmaken doet u door te borstelen met een met kraanwater natgemaakte wattentip om te 'weken', vervolgens met een droge tip de korsten en schilfers verwijderen.
Er zijn ook diverse schoonmaaksystemen bij de apotheek te koop. Om de klachten van tranende/ jeukende/ prikkende ogen te verminderen worden u ook kunsttranen voorgeschreven, vaak in het begin vaak te druppelen [zes-achtkeer/dag, en in het chronische stadium minder vaak per dag].

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek oogheelkunde.

Telefoonnummers

  • Polikliniek oogheelkunde: 0413 - 40 19 56, route 020.

Deze folder is tot stand gekomen onder redactie van de commissie Patiëntenvoorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) 2009 www.oogheelkunde.org