Spring naar de content

Verwijderen van een verstopte talgklier (Chalazion)

Afspraak
Polikliniek Oogheelkunde
Dag: ____________________ Tijd: _________________

Wat is een talgklierzwelling?

Dit is een zwelling van een talgklier (kliertje van Meiboom) in het ooglid. Per ooglid zijn er hier enkele tientallen van. Een talgklierzwelling wordt in medische termen een chalazion genoemd.

Wat is de oorzaak?

Door het verstopt raken van de uitvoergang kan de talg niet meer naar buiten komen en hoopt zich op in het kliertje. Het is een steriele ontsteking, die soms in tweede instantie gepaard kan gaan met een bacteriële ontsteking (infectie).

Wat zijn de verschijnselen?

Een pijnlijke of pijnloze zwelling, net boven of onder de rand van het ooglid Het gehele ooglid kan in korte tijd rood en gezwollen raken.

Hoe wordt een verstopte talgklier behandeld?

Een beginnend chalazion kan het best behandeld worden met warme kompressen. Leg minimaal tweemaal daags gedurende 15 minuten een in heet water (zodat de ooglidhuid dit kan verdragen) gedrenkte schone zakdoek op het gezwollen ooglid. Een bijkomende infectie kan met antibiotica en eventueel corticosteroïd-houdende oogdruppels behandeld worden. Wanneer het chalazion langere tijd bestaat, wordt het onder lokale verdoving, door een sneetje in het ooglid verwijderd. Het sneetje wordt meestal aan de binnenkant van het ooglid gemaakt, zodat er niets van de buitenkant te zien is als het wondje genezen is. Daarna wordt er een drukverband met oogzalf gegeven, dit moet ongeveer 15-30 minuten blijven zitten. De assistent zal het verband verwijderen.  

Een chalazion kan éénmalig zijn, het kan echter ook voorkomen dat op een andere plaats in het ooglid opnieuw een chalazion ontstaat. Dit wordt dan op de zojuist beschreven wijze behandeld.

Na de behandeling

  • een vervolgafspraak is niet nodig
  • bij pijn neemt u een paracetemol (gebruik volgens bijsluiter)
  • u mag niet in het behandelde oog wrijven. De zalf die uit uw oog kan lopen kunt u wegdeppen
  • draag een zonnebril indien u in de zon komt

Hoe bereidt u zich voor?

Voor deze ingreep zijn geen speciale voorbereidingen nodig. U kunt uw dag tot het tijdstip van de ingreep dus op de voor u gebruikelijke manier doorbrengen.

Tijdens de ingreep vragen wij u echter geen make-up en/of contactlenzen te dragen. Uw bril zal u alleen tijdens de ingreep af moeten zetten, daarna kunt u de bril weer gewoon dragen. Voor deze ingreep hoeft u zich niet uit te kleden en uw schoenen mag u gewoon aanhouden. U wordt liggend behandeld, u zal gedurende 15 minuten dus goed op uw rug moeten kunnen liggen. Na de ingreep mag u zelf niet autorijden of fietsen. Zorg daarom dat er iemand is die u kan brengen en ophalen.

Melden

U meldt zich aan de balie van het ambulant centrum, op de eerste verdieping, route 140.

De assistent oogheelkunde komt u ophalen en is degene die assisteert tijdens de ingreep.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts.
Telefoonnummer polikliniek oogheelkunde

Polikliniek oogheelkunde: 0413 - 40 19 56 / route 020

Deze folder is tot stand gekomen onder redactie van de commissie Patiëntenvoorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) 2009. www.oogheelkunde.org