Spring naar de content

Ganglion

Inleiding

Een ganglion is een omkapselde holte die gevuld is met gelei. Het ganglion ontstaat vanuit het gewrichtsbandje of vanuit een peesschede door “slijtage”. Het komt het meestal voor aan de pols, meestal aan de rugzijde, soms aan de binnenkant van de pols. Dit is cosmetisch storend, maar geeft vaak ook functionele en pijklachten.
Een ganglion kan operatief behandeld worden

De behandeling

De operatie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Bij plaatselijke verdoving wordt het te opereren gebied verdoofd. Via een incisie (snede) wordt het ganglion verwijderd.

!Let op: u mag geen sieraden dragen aan uw hand en pols.

Na de behandeling

Na de ingreep mag u weer naar huis. U krijgt drie dagen lang een drukverband en een mitella. De hand moet na de operatie met de mitella hoog gehouden worden. Drie dagen na de operatie mag u het drukverband verwijderen. De hechtingen mogen dan nat worden tijdens het wassen/douchen.

De vingers moeten regelmatig worden bewogen om verkleving van de huid en pezen te voorkomen. Zwaar werk is niet toegestaan. Na 1 à 2 weken wordt u volgens afspraak op de polikliniek terugverwacht om de hechtingen te laten verwijderen.

N.B.: Gebruik vanaf één week vóór de behandeling tot twee weken na de behandeling geen aspirine. Dit middel verhoogt de kans op nabloedingen. Paracetamol 500 mg is een goed alternatief.

Mogelijke complicaties

Na elke operatie bestaat er een risico op een nabloeding of infectie. Door nauwkeurig en steriel te werken is dit risico minimaal. Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, zwelling, roodheid van de wond of koorts moet u contact met ons opnemen.
Het geopereerde gebied kan een tijd gezwollen en stijf aanvoelen. Ook kan de wond gevoelig zijn en kunt u minder kracht hebben. Dit verbetert spontaan.

Wat te doen bij problemen thuis?

Tijdens kantooruren: 0413-40 19 74

Na kantooruren: Spoedeisende hulp 0413 - 40 10 00  

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie of na de operatie nog vragen, dan kunt u contact met ons opnemen:

ZBC Plastische Chirurgie Uden, route 41
Nistelrodeseweg 10
5406 PT Uden
0413 - 40 1974