Spring naar de content

Mamma-biopsie onder röntgengeleide

Naar aanleiding van een eerdere mammografie krijgt u dit onderzoek. De radioloog heeft op de foto’s afwijkend weefsel gezien. Dit weefsel moet in het laboratorium nader onderzocht worden. Tijdens dit onderzoek wordt een stukje van het afwijkende weefsel onder röntgengeleide uit de borst weggehaald.  Onder röntgengeleide betekent dat met behulp van röntgenstraling de juiste plaats wordt bepaald waar het stukje weefsel weggehaald wordt. In veel gevallen wordt een marker achter gelaten om het gebied met echo of röntgen terug te herkennen.

De informatie in deze folder is algemeen. Dat betekent dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere manier kiest, die beter aansluit bij uw situatie. Het is niet mogelijk in deze folder alle mogelijkheden te vermelden. Ook risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog en een radiologisch laborant.

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit mogelijk. Helpen met omkleden is wel toegestaan.

Als u zwanger bent

Als u zwanger bent of denkt dit te zijn, bel dan even met de afdeling radiologie voor nader overleg.

Zijn er risico’s of bijwerkingen?

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s is zo weinig dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als u meerdere onderzoeken heeft ondergaan.

Hoe bereidt u zich voor?

U kunt gewoon eten en drinken. Het is wel belangrijk dat u op de dag van het onderzoek geen bodylotion gebruikt.

Medicijnen

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, heeft uw aanvragend arts aangegeven of en hoe u moet stoppen met bloedverdunnende medicijnen. Is dit voor u niet duidelijk, overleg dan met deze arts. Als u bij de trombosedienst bekend bent, geef dan tijdig bij hen aan dat en wanneer u dit onderzoek ondergaat.

Hoe verloopt het onderzoek?

Waar moet u zich melden?

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040.

Hoe verloopt het onderzoek?

  • De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar dezelfde kamer als waar de borstfoto’s (mammografie) zijn gemaakt.
  • De laborant informeert u over het onderzoek en vraagt bovenlichaam te ontbloten en eventueel sieraden af te doen. Het apparaat ziet er nu iets anders uit dan de vorige keer.
  • Met ontbloot bovenlichaam gaat u in de stoel voor het apparaat zitten of op een bed liggen. De borst, die de dokter wil onderzoeken, komt tussen het apparaat klem te zitten. Er worden speciale foto’s gemaakt. Het apparaat kan uitrekenen op welke plaats en hoe diep de weefselcellen moeten worden weggenomen. Zo weet de radioloog de exacte prikplaats.
  • Voor de prik krijgt u een plaatselijke verdoving. Dit prikken kan even pijn doen. Daarna prikt de radioloog met een holle naald precies op de plek die berekend is door het apparaat. Als de holle naald er weer uitgehaald wordt, wordt er een stukje weefsel meegenomen door de vorm van deze naald. Via de holle naald worden er verschillende biopten uit de borst gehaald voor nader onderzoek.
  • Na het verwijderen van het weefsel voor onderzoek wordt in veel gevallen een marker achtergelaten om het gebied in de toekomst via echo of röntgen terug te kunnen herkennen.
  • Hierna wordt de borst weer losgemaakt en de laborant drukt het prikgaatje nog even dicht. Op het prikgaatje wordt een pleister geplakt en het onderzoek is klaar. Het weefsel dat eruit is gehaald wordt onderzocht in een medisch laboratorium.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Na de ingreep

De laborant vertelt u wanneer u kunt gaan. U mag na deze ingreep pas de volgende dag weer douchen.

Uitslag

De uitslag van het onderzochte weefsel wordt naar de behandelende chirurg gestuurd. Na enkele werkdagen zal de uitslag bij de chirurg zijn en hij zal met u deze uitslag bespreken.
Als u nog geen afspraak heeft met de chirurg voor de uitslag, maakt een medewerker van het borstcentrum deze afspraak voor u.

Heeft u nog vragen?

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie.

Telefoonnummer: 0413 - 40 19 62