Spring naar de content

Pet-scan

(Pet-ct met behulp van F-18 FDG, zonder contrastmiddel)

Afspraak    
Dag en datum .....................dag .......................
Tijd .....................uur  
Waar? gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3 Jeroen Bosch Ziekenhuis

Wat is PET-CT?

Met PET (Positron Emissie Tomografie) is het mogelijk om stofwisselingsprocessen in het lichaam zichtbaar te maken. De stofwisseling is het proces waarbij voedingsstoffen worden opgenomen door het lichaam en afvalstoffen worden uitgescheiden. Bij alle stofwisselingsprocessen zijn voedingsstoffen zoals suiker nodig. Bij dit onderzoek wordt dan ook een radioactieve vorm van suiker toegediend via een infuus in de arm. Deze vloeistof heeft geen bijwerkingen; u kunt alles normaal blijven doen.

De CT gebruikt röntgenstraling om het lichaam gedetailleerd in beeld te brengen. PET-CT combineert een PET-scan met een CT-scan zoals die vaak op röntgenafdelingen wordt gemaakt. Het apparaat brengt dus afwijkingen in de celstofwisseling in beeld en combineert dit met een nauwkeurige plaatsbepaling.

Hoe bereidt u zich voor?

Eten en drinken

  • Omdat het onderzoek afhankelijk is van het suikergehalte in het lichaam, is het belangrijk om zes uur voor aankomst op de afdeling Nucleaire Geneeskunde niets meer te eten.
  • Drinken mag u juist wel, maar alleen water. In ieder geval moet u in twee uur voor het onderzoek minimaal 1 liter drinken. U mag gewoon naar de wc.
  • Omdat spieren veel suiker gebruiken, is het belangrijk dat u vanaf 24 uur voor het onderzoek geen zware lichamelijke inspanning meer levert.

Diabetes

Heeft u suikerziekte (diabetes mellitus), dan moet u contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Rustgevende medicijnen

Als u heel angstig bent, is het mogelijk om een rustgevend middel (oxazepam) te krijgen. Dit helpt uw spieren te ontspannen. Als u dit middel wilt, neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

U mag niet zelf auto rijden als u oxazepam heeft gebruikt. Neem dus iemand mee die u terug naar huis kan rijden.

Metaal

De opnames kunnen worden beïnvloed door metaal. Trek op de dag van het onderzoek comfortabele, warme kleding aan waar geen metaal in verwerkt is. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemaker, gewrichtsprotheses etc.) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Eten en verschoning

U bent ongeveer twee uur op onze afdeling. Als u van ver moet komen, kan het wenselijk zijn om iets te eten mee te nemen zodat u na de scan een hapje kunt eten. Neem eventueel ook wat verschoningen mee in geval van incontinentie of als u een stoma heeft.

Hoe verloopt het onderzoek?

U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Let op: het is belangrijk dat u op tijd bent omdat de radioactieve stof maar heel kort werkzaam is.

Nadat u zich heeft gemeld, neemt u plaats in de wachtruimte. Daar haalt een laborant u op. In een speciale ruimte gaat u eerst in een comfortabele stoel zitten of op bed liggen. Dan krijgt u een infuus waardoor de radioactieve vloeistof wordt ingespoten.

Deze vloeistof moet zestig minuten inwerken. U moet dit uur zo ontspannen mogelijk blijven liggen. U mag niet lezen of puzzelen. Het is ook niet mogelijk een familielid mee te nemen tijdens het onderzoek. U krijgt nog extra water te drinken.
Vlak voor de scan wordt u gevraagd om goed uit te plassen. Alle kleding zonder metalen onderdelen mag u aanhouden.

Tijdens het maken van de scan ligt u op een vrij smal bed. U ligt op de rug met de armen boven uw hoofd. Eerst wordt een CT-scan van enkele minuten gemaakt. Daarna wordt in dezelfde houding een PET-scan gemaakt. Dat duurt ongeveer een half uur. Tijdens de scan schuift u enkele keren door het apparaat heen en weer. Het is belangrijk dat u tijdens het maken van de scan zo stil mogelijk blijft liggen.
De laborant houdt u tijdens het onderzoek via camera’s in het oog en hoort ook wat u zegt. U kunt dus altijd laten weten hoe u zich voelt.

Als u wilt, kunt u naar muziek luisteren. Neem dan uw eigen cd’s mee. Het apparaat maakt tijdens het scannen weinig geluid. Tijdens het inwerken van de radioactieve vloeistof kunnen we u geen muziek aanbieden. Wel kunt u zelf een MP3-speler of iets dergelijks meenemen.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na de scan bent u klaar en mag u direct wat eten en drinken. De radioactieve vloeistof raakt u vanzelf weer kwijt zonder dat u daar iets van merkt.

De uitslag van het onderzoek hoort u van uw eigen specialist.

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding?

Neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De stof die wordt toegediend kan via de borstvoeding bij de baby komen. De arts van de afdeling Nucleaire Geneeskunde bekijkt of het nodig is om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Wat neemt u mee?

  • Uw legitimatiebewijs, een geldig paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingenkaart.
  • Uw patiëntenpas van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Heeft u geen pas of kloppen uw gegevens niet meer? Laat dan een nieuw pasje maken bij bureau Opname / Centrale Inschrijving (gebouw B, verdieping 0, ontvangst 2).
  • Als u een brief heeft gekregen van uw specialist neem deze dan mee.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Kunt u onverhoopt niet naar de afspraak komen, geef dit dan tenminste 24 uur van tevoren door via het onderstaande telefoonnummer.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde: 073 – 553 26 90.

Meer informatie over de afdeling Nucleaire Geneeskunde en een routebeschrijving vindt u op www.jbz.nl

bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis