Spring naar de content

Röntgenonderzoek slokdarm

Uw behandelend arts heeft voor u een röntgenonderzoek van de slokdarm aangevraagd. Tijdens dit onderzoek worden met behulp van een contrastmiddel röntgenfoto's gemaakt. Afhankelijk van het aangevraagde onderzoek worden foto's gemaakt van de mond, keel, slokdarm en (deel van) de maag.
De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest, die beter aansluit bij uw situatie. Het is niet mogelijk in deze folder alle mogelijkheden te vermelden. Ook risico's en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant .

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Helpen met omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.

Zwangerschap

Als u zwanger bent of denkt dit te zijn, neem dan telefonisch contact op met de afdeling Radiologie voor nader overleg.

Risico's en bijwerkingen

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto's is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als u meerdere onderzoeken heeft ondergaan.

Hoe bereidt u zich voor?

  • Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Nuchter zijn wil zeggen dat u de avond voorafgaand aan het onderzoek vanaf 20.00 uur niet mag eten, drinken en roken.
    Uw maag moet leeg zijn, anders worden de foto's door vocht en voedselresten onduidelijk. Roken is niet toegestaan omdat roken de maagzuurproductie stimuleert. Hierdoor komt er ongewenst vocht in de maag.
  • Eventuele medicijnen kunt u op de gebruikelijke manier innemen, ook op de dag van het onderzoek.
  • Als u  suikerziekte(diabetes) heeft, overleg dan met uw arts of diabetesverpleegkundige over het eventueel aanpassen van uw medicijnen, insuline of eten.
  • Het contrastmiddel dat u voor dit onderzoek moet drinken, heeft mogelijk invloed op eventuele bloeduitslagen. Wanneer u nog bloed moet laten prikken kunt u dit het beste doen vóór het onderzoek of 24 uur na het onderzoek. Lukt dit niet, vertel dan bij het laboratorium dat u in de afgelopen 24 uur een onderzoek met drinken van contrastvloeistof heeft gehad.

Het onderzoek

Melden

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040.

Hoe verloopt het onderzoek?

De laborant komt u halen uit de wachtruimte en vertelt u wat er gaat gebeuren. In het kamertje naast de onderzoekkamer kleedt u zich van boven uit. Als u een kunstgebit of plaatje in de mond heeft, wordt u gevraagd om deze uit te doen.

In de onderzoekkamer neemt u plaats op de onderzoektafel. Dit kan staand of liggend zijn. Boven of voor de onderzoektafel hangt het apparaat dat de foto maakt. Vervolgens krijgt u een beker bariumpap te drinken. De bariumpap zorgt ervoor dat de mond, keel, slokdarm, en eerste deel van de maag goed zichtbaar zijn op de foto's.
Tijdens het drinken worden al de eerste foto's gemaakt. Er worden foto's gemaakt zowel in liggende als in staande houding en tijdens het slikken. De uitgebreidheid van dit onderzoek kan naar aanleiding van de vraagstelling worden gevarieerd.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten.

Na het onderzoek

De laborant vertelt u wanneer u kunt gaan. Na het onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken. Uw ontlasting is tijdelijk lichter van kleur door de bariumpap.
De eerste dagen na het onderzoek kunt u last hebben van een moeilijke stoelgang (=obstipatie of verstopping).U krijgt daarom het advies om na het onderzoek veel te drinken. 

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto’s. Hiervan stuurt hij een verslag naar uw behandelend arts, die de uitslag met u bespreekt.

Vragen

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de afdeling Radiologie.

Telefoon 0413 - 40 19 62