Spring naar de content

Behandeling met Baricitinib (Olumiant ®)

In overleg met uw behandelend reumatoloog heeft u besloten dat u wordt behan­deld met het medicijn baricitinib. In deze folder leest u informatie over de werking van baricitinib, de bijwerkingen en de toedieningsvorm van dit medicijn.

Hoe werkt baricitinib?

Baricitinib is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van reumatoïde artritis (RA). U krijgt dit middel alleen als andere reumamedicijnen niet helpen.

Baricitinib is een medicijn dat deze afweerreactie onderdrukt en behoort tot de zogenaamde JAK(Janus-kinase) remmers. Baricitinib remt specifieke signalen in de cel waardoor de productie van ontstekingsfactoren afneemt. Dit leidt op korte termijn tot een afname van pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten, waardoor op langere termijn de kans op gewrichtsschade afneemt. De werking van baricitinib treedt meestal op na 8 tot 12 weken. Soms duurt het langer en bij sommige mensen werkt het medicijn onvoldoende of helemaal niet.

Hoe neemt u baricitinib in?

Baricitinib is verkrijgbaar in tabletvorm van 2 mg en 4 mg. Uw reumatoloog spreekt met u af welke dosering u gaat gebruiken. Om bijwerkingen zo veel mogelijk te beperken kunt u de tabletten het beste tijdens de maaltijd innemen met een glas water. Slik het tablet helemaal door. Bewaar de tabletten in de originele verpakking op kamertemperatuur.

Welke bijwerkingen kunnen optreden tijdens de behandeling?

  • Maag- en darmklachten, zoals misselijkheid en/of diarree
  • Neusverkoudheid, gordelroos of blaasontsteking, als u hier last van krijgt, neem dan contact op met uw huisarts
  • Verhoogd cholesterolgehalte
  • Bijwerkingen waarvan u zelf niets merkt, via bloedonderzoek wordt dit gecontroleerd, het betreft leverfunctie- en nierfunctietests en verlaagde bloedcellen
  • Infecties; baricitinib remt uw afweersysteem, hierdoor wordt ook de afweer tegen infecties geremd. De kans dat u een infectie kunt krijgen is daardoor groter.

Wanneer u een verkoudheid heeft, kunt baricitinib gewoon door blijven gebruiken.

Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een ernstige infectie, zoals koorts of u ziek voelt, dan mag u baricitinib ( tijdelijk) niet gebruiken. Neem dan contact op met poli reumatologie of huisarts

Zwangerschap en borstvoeding

Omdat er onvoldoende gegevens bekend zijn over het gebruik van baricitinib tijdens de zwangerschap of borstvoeding, wordt geadviseerd dit medicijn niet te gebruiken bij een actuele zwangerschapswens, zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Overleg met uw reumatoloog als u overweegt om zwanger te worden.

Het gebruik samen met andere geneesmiddelen

Baricitinib gebruikt u bij reumatoïde artritis, soms gecombineerd met methotrexaat, maar dit is niet noodzakelijk. Baricitinib kan niet met alle reuma-remmende medicijnen worden gebruikt. Het is daarom verstandig om altijd aan uw arts en apotheker te vertellen welke medicijnen u gebruikt.

Controles voor en tijdens het gebruik van het geneesmiddel

Voordat u begint met baricitinib wordt eerst gekeken of u geen (sluimerende) infectie onder de leden hebt. Denk aan tuberculose (TBC) of een leverontsteking (hepatitis). Om tuberculose uit te sluiten, krijgt u een Mantouxtest en/of een bloedonderzoek en een röntgenfoto van de longen. Dit is nodig omdat baricitinib uw afweer remt en hierbij sluimerende of ‘slapende’ infecties weer wakker kan maken. (Als u deze onderzoeken al heeft gehad voordat u met baricitinib begint, dan hoeft u deze onderzoeken niet opnieuw te krijgen).

Bent u eenmaal met de behandeling begonnen, dan wordt het bloed regelmatig gecontroleerd.

Operaties en andere (tandheelkundige) ingrepen

Bespreek met uw arts als u een operatie of een tandheelkundige ingreep moet ondergaan. Vertel diegene die de ingreep uitvoert dat u behandeld wordt met baricitinib.

Vaccinaties, reizen

Als u baricitinib gebruikt mag u zich voor een aantal ziektes niet laten inenten. Dit zijn de levende vaccins zoals bof, mazelen, rodehond (BMR), gele koorts, polio, tyfus of tuberculose. Wel raden we u aan om jaarlijks de griepvaccinatie te halen bij uw huisarts. Bespreek uw reisplannen met uw reumatoloog.

Wat moet u nog weten?

Er is geen bezwaar tegen (matig) alcoholgebruik tijdens behandeling met baricitinib. Baricitinib veroorzaakt geen sufheid of slaperigheid. Er is geen bezwaar tegen autorijden, fietsen, besturen van een scootmobiel of machine tijdens gebruik van baricitinib.

Heeft u vragen?

Voor vragen of bijzonderheden kunt u contact opnemen met uw reumatoloog of verpleegkundig reumaconsulent via de polikliniek reumatologie (route 120)

  • Maandag t/m vrijdag van 08:00 – 17:00 uur op telefoonnummer: 0413 – 40 19 65.
  • De Regio Apotheek Bernhoven 24 uur per dag op telefoonnummer: 0413 – 40 87 80
  • Buiten kantooruren verloopt het contact via de huisarts/huisartsenpost.

Bron: ReumaNederland