Spring naar de content

Behandeling met Secukinumab (Cosentyx®)

bij Artritis Psoriatica en de ziekte van Bechterew (spondylitis ankylopoetica)

In overleg met uw behandelend reumatoloog heeft u besloten dat u wordt behan­deld met het medicijn Secukinumab. In deze folder vindt u onder andere informatie over de werking van Secukinumab, de bijwerkingen en de toedieningsvorm van dit medicijn.

Hoe werkt Secukinumab?

Secukinumab behoort tot de nieuwe - zogenaamde biologische - antireumatica (bio­logicals) en wordt gebruikt voor de behandeling van actieve spondylitis ankylopoetica (ziekte van Bechterew) en Artritis Psoriatica. Hoewel de precieze oorzaak van de ziekte van Bechterew en Artritis Psoriatica niet bekend zijn, wordt bij deze patiënten een verhoogde hoeveelheid van een aantal ontste­kingseiwitten (cytokines) gevonden. Deze eiwitten spelen een rol bij het ontstaan en onderhouden van de ontstekingen. U krijgt Secukinumab om de klachten en verschijnselen van deze ziekte te verminderen en uw lichamelijk functioneren te verbeteren. 

Hoe neemt u Secukinumab in?

Secukinumab wordt toegediend via onderhuidse injecties. De aanbevolen dosis is 150 mg via een onderhuidse injectie. De injecties worden toegediend door patiënten zelf of door hun partner. Tijdens de spuitinstructie wordt precies uitgelegd hoe u uzelf kunt spuiten. Misschien een eng idee, maar in de praktijk blijkt dat zelf spuiten heel goed is te leren.  U moet Secukinumab altijd koel bewaren (in de koelkast tussen 2 en 8 º C).

U krijgt in week 0, 1,2,3 en 4 wekelijks een injectie, vanaf week 5 krijgt u maandelijkse injecties.

Welke bijwerkingen kunnen optreden tijdens de behandeling

De meeste voorkomende bijwerkingen zijn

  • infecties van de bovenste luchtwegen, met klachten als keelpijn en een verstopte neus

Af en toe voorkomende bijwerkingen

  • koortsblaasjes (orale herpes)
  • diarree
  • loopneus

Zelden voorkomende bijwerkingen

  • ernstige allergische reactie met shock (anafylactische reactie)
  • schimmelinfecties van mond en voet

Zwangerschap en borstvoeding

Omdat er onvoldoende gegevens bekend zijn over het gebruik van Secukinumab tijdens de zwangerschap of borstvoeding, wordt geadviseerd dit medicijn niet te gebruiken bij een actuele zwangerschapswens, zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Overleg met uw reumatoloog als u overweegt om zwanger te worden.

Het gebruik samen met andere geneesmiddelen

Over het algemeen kunt u Secukinumab in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruiken. We adviseren u wel om alle medicatie die u gebruikt te laten zien aan uw behandelaar.

Vaccinaties

Als u Secukinumab gebruikt mag u zich voor een aantal ziektes niet laten inenten. Dit zijn de levende vaccins zoals bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts, polio, tyfus of tuberculose. Wel raden we u aan om jaarlijks de griepvaccinatie te halen bij uw huisarts.

Heeft u vragen?

Voor vragen of bijzonderheden kunt u contact opnemen met uw reumatoloog of verpleegkundig reumaconsulent via de polikliniek reumatologie (route 120) 

  • Maandag t/m vrijdag van 08:00 – 17:00 uur op telefoonnummer: 0413 – 40 19 65.
  • De RegioApotheek Bernhoven 24 uur per dag op telefoonnummer: 0413 – 40 87 80
  • Buiten kantooruren verloopt het contact via de huisarts/huisartsenpost.