Spring naar de content

Behandeling met tofacitinib (Xeljanz®)

In overleg met uw behandelend reumatoloog heeft u besloten dat u wordt behan­deld met het medicijn tofacitinib. In deze folder vindt u onder andere informatie over de werking van tofacitinib, de bijwerkingen en de toedieningsvorm van dit medicijn.

Hoe werkt tofacitinib?

Tofacitinib is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende auto-immuunziekten, waaronder reumatoïde artritis (RA) en artritis psoriatica. Bij patiënten met een reumatische auto-immuunziekte is er een fout in het afweersysteem ontstaan, waardoor sprake is van een afweerreactie tegen het eigen lichaam. Bij reumatische ziekten zijn dit vaak de gewrichten.

Tofacitinib is een medicijn dat deze afweerreactie onderdrukt en behoort tot de zogenaamde JAK(Janus-kinase) remmers. Tofacitinib remt specifieke signalen in de cel waardoor de productie van ontstekingsfactoren afneemt. Dit leidt op korte termijn tot een afname van pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten, waardoor op langere termijn de kans op gewrichtsschade afneemt. Tofacitinib begint meestal na 8 tot 12 weken te werken. Soms duurt het langer en bij sommige mensen werkt het medicijn onvoldoende of helemaal niet.

Hoe neemt u tofacitinib in?

Tofacitinib is verkrijgbaar in tabletvorm van 5 mg. Uw reumatoloog spreekt met u af welke dosering u gaat gebruiken. Om bijwerkingen zo veel mogelijk te beperken, kunt u de tabletten het beste tijdens de maaltijd innemen met een glas water. Slik het tablet helemaal door. Bewaar de tabletten in de originele verpakking op kamertemperatuur.

Welke bijwerkingen kunnen optreden tijdens de behandeling?

 • Maag- en darmklachten, zoals diarree, buikpijn, misselijkheid en/of braken
 • Hoofdpijn, verstopte neus, pijnlijke keel, hoestklachten
 • Gordelroos of blaasontsteking, als u daar last van heeft, neem dan contact op met uw huisarts
 • Bijwerkingen waarvan u zelf niet merkt, via bloedonderzoek wordt dit gecontroleerd, het betreft leverfunctie- en nierfunctietests en verlaagde bloedcellen
 • Gewrichtspijn en spierpijn
 • Verhoogde bloeddruk en vocht vasthouden aan de voeten (oedeem)
 • Huiduitslag en jeuk
 • Een licht verhoogde kans op bepaalde vormen van huidkanker die in het algemeen goed te behandelen zijn.
 • Infecties; tofacitinib remt uw afweersysteem, hierdoor wordt ook de afweer tegen infecties geremd. De kans dat u een infectie kunt krijgen is daardoor hoger.
 • Wanneer u een verkoudheid heeft, kunt tofacitinib gewoon door blijven gebruiken

Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een ernstige infectie, zoals koorts dan mag u tofacitinib niet gebruiken. Neem dan u contact op met poli reumatologie of uw huisarts

Zwangerschap en borstvoeding

Omdat er onvoldoende gegevens bekend zijn over het gebruik van tofacitinib tijdens de zwangerschap of borstvoeding, adviseren we dit medicijn niet te gebruiken bij een actuele zwangerschapswens, zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Overleg met uw reumatoloog als u overweegt om zwanger te worden.

Het gebruik samen met andere geneesmiddelen

Tofacitinib kan niet met een aantal andere medicijnen worden gebruikt. Het betreft sommige geneesmiddelen tegen epilepsie, schimmelinfecties en tuberculose. Vertel daarom aan uw reumatoloog welke andere medicijnen u gebruikt.

Controles voor en tijdens het gebruik van het geneesmiddel

Voordat u begint met tofacitinib wordt eerst gekeken of u geen (sluimerende) infectie onder de leden hebt. Denk aan tuberculose (TBC) of een leverontsteking (hepatitis). Om tuberculose uit te sluiten, krijgt u een Mantouxtest en/of een bloedonderzoek en een röntgenfoto van de longen.

Dit is nodig omdat tofacitinib uw afweer remt en hierbij sluimerende of ‘slapende’ infecties weer wakker kan maken.. (Als u deze onderzoeken al heeft gehad voordat u met tofacitinib begint, dan hoeft u deze onderzoeken niet opnieuw te krijgen).  Als u met de behandeling bent begonnen, dan wordt uw bloed regelmatig gecontroleerd.

Operaties en andere (tandheelkundige) ingrepen

Bespreek met uw arts als u een operatie of een tandheelkundige ingreep moet ondergaan. Vertel diegene die de ingreep uitvoert dat u behandeld wordt met tofacitinib.

Vaccinaties, reizen

Als u tofacitinib gebruikt mag u zich voor een aantal ziektes niet laten inenten. Dit zijn de levende vaccins zoals bof, mazelen, rodehond (BMR), gele koorts, polio, tyfus of tuberculose. Wel raden we u aan om jaarlijks de griepvaccinatie te halen bij uw huisarts. Bespreek uw reisplannen met uw reumatoloog.

Wat moet u nog weten?    

Er is geen bezwaar tegen (matig) alcoholgebruik tijdens behandeling met tofacitinib. Tofacitinib veroorzaakt geen sufheid of slaperigheid. Er is geen bezwaar tegen autorijden, fietsen, besturen van een scootmobiel of machine tijdens gebruik van tofacitinib.

Heeft u vragen?

Voor vragen of bijzonderheden kunt u contact opnemen met uw reumatoloog of verpleegkundig reumaconsulent via de polikliniek reumatologie (route 120)

 • Maandag t/m vrijdag van 08:00 – 17:00 uur op telefoonnummer: 0413 – 40 19 65.
 • De Regio Apotheek Bernhoven 24 uur per dag op telefoonnummer: 0413 – 40 87 80
 • Buiten kantooruren verloopt het contact via de huisarts/huisartsenpost.

Bron: ReumaNederland