Spring naar de content

Non Steroïdal Anti Inflammatory Drug (NSAID) bij reumatische aandoeningen

Behandeling met NSAID’s

In overleg met uw reumatoloog heeft u besloten een geneesmiddel uit de groep Non Steroïdal Anti Inflammatory Drug (ook wel NSAID genoemd) te gaan gebruiken. In deze folder vindt u onder andere informatie over de werking van NSAID's, de toediening en de bijwerking van dit medicijn.

Hoe werkt een NSAID?

Een NSAID is een ontstekingsremmend middel dat pijn en zwelling van gewrichten tegengaat en de duur van de ochtendstijfheid vermindert. Er bestaan twee soorten NSAID’s: de conventionele en de nieuwere selectieve COX-2 remmers (coxibs).

Bij gebruik van een NSAID kan verbetering van de klachten al binnen een week optreden, maar een optimaal effect wordt in het algemeen pas na ongeveer twee weken bereikt.

Bij de coxibs treden minder vaak ernstige maagklachten op. Bij een voorgeschiedenis van een zweer in de maag of twaalfvingerige-darm, of bij leeftijd boven de 70 jaar wordt aangeraden om ofwel een conventioneel NSAID in combinatie met een maagbeschermer ofwel een coxib te gebruiken.
Het gebruik van coxibs wordt afgeraden bij mensen die lijden aan hart- en vaatziekten.

Hoe wordt NSAID gebruikt?

Afhankelijk van het soort NSAID neemt u de voorgeschreven dosering in, verdeeld over een aantal keren per dag, of in een eenmalige dosis voor het slapen gaan. Neem de tabletten in tijdens of na de maaltijd met een ruime hoeveelheid water en slik ze heel door. Het gebruik van NSAID’s wordt vaak gecombineerd met andere antireumatische middelen. Er zijn veel soorten NSAID’s. De bekendste zijn Diclofenac, Ibuprofen, Naproxen, Etoricoxib (Arcoxia) en Meloxicam (Movicox).

Welke bijwerkingen kunnen optreden tijdens behandeling met NSAID?

De meest voorkomende bijwerkingen:

 • Misselijkheid, oprispingen, maagpijn, braken, diarree, obstipatie.
 • Hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, slapeloosheid.

Zelden voorkomende bijwerkingen:

 • Vochtophoping in de weefsels (met name handen en benen).
 • Allergische reacties: lichte huiduitslag, jeuk, kortademigheid.

Zeer zelden voorkomende bijwerkingen:

 • Maagbloeding. Dit kan gebeuren zonder enige voorafgaande klacht.

Wat  moet u verder nog weten?

 • Neem contact op met uw reumatoloog als u bloedverdunnende geneesmiddelen gebruikt. NSAID’s kunnen de bloedverdunnende functie van deze geneesmiddelen namelijk versterken.
  Er zijn meer dan 25 NSAID’s die bij reumatische ziekten kunnen worden toegepast. Al deze medicijnen verschillen onderling van elkaar in effect en bijverschijnselen, en het resultaat is van persoon tot persoon anders. Als het ene NSAID dus niet geschikt voor u blijkt te zijn, is het heel goed mogelijk dat een ander middel uit de groep u wel kan helpen.
 • Uw  nierfunctie wordt in het bloed regelmatig gecontroleerd.
  Alleen als de uitslag(en) niet in orde zijn, krijgt u bericht. Als u niets hoort, is uw bloed in orde en kunt u doorgaan met het gebruik van de NSAID.
 • Het gebruik van alcohol samen met NSAID's vergroot de kans op maagklachten. Gebruik niet meer dan 1 alcoholconsumptie per dag

Zwangerschap en borstvoeding

Voor zover tot op heden bekend is, hebben NSAID's waarschijnlijk geen ongunstige invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Het is erg belangrijk om uw reumatoloog te informeren als u een zwangerschap overweegt of al zwanger bent. Sommige NSAID's kunt u blijven gebruiken als u borstvoeding geeft, andere niet. Overleg de situatie met uw reumatoloog,, de medicatie kan dan worden gestaakt of aangepast.

Operaties en andere (tandheelkundige) ingrepen

Vertel uw huisarts, specialist of tandarts altijd dat u een NSAID gebruikt. De reumatoloog spreekt met u af of u de behandeling met een NSAID tijdenlijk moest stoppen en wanneer u de behandeling weer mag starten.

Heeft u vragen?

Voor vragen of bijzonderheden kunt u contact opnemen met uw reumatoloog of verpleegkundig reumaconsulent via de polikliniek reumatologie (route 120):

 • Maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 uur op telefoonnummer: 0413 – 40 19 65
 • De Regioapotheek Bernhoven 24 uur per dag op telefoonnummer: 0413 – 40 87 80
 • Buiten kantooruren verloopt het contact via de huisarts/huisartsenpost