Spring naar de content

Kunst in het ziekenhuis

Kunst heeft  een toegevoegde waarde in het leven van mensen. Wat die waarde is, bepaalt de toeschouwer uiteraard zelf. Maar in een publiek toegankelijk gebouw als een ziekenhuis is kunst hoe dan ook een belangrijk aspect dat mede de sfeer bepaalt. Een ziekenhuis is een omgeving waar mensen komen en soms verblijven die afhankelijk zijn van zorg. Kunst kan bezoekers enige afleiding bieden van een soms spannende situatie.

In Bernhoven is de natuur letterlijk in huis gehaald. Wanden van de poliklinieken laten foto's zien van het prachtige natuurgebied De Maashorst, waaraan Bernhoven grenst. Op diverse plekken in het ziekenhuis hangen kunstwerken. Bij de keuze van deze werken is uitgegaan van het principe van de helende omgeving. Dat wil zeggen dat kunst aangenaam moet zijn om naar te kijken.

De regenboog van Bernhoven

Daarnaast is gekozen voor een totaalkunstwerk waarin eekhoorns en eenhoorns een belangrijke rol spelen. Dit totaalkunstwerk heet 'De regenboog van Bernhoven'.

Wie in Bernhoven rondloopt, komt op onverwachte plekken witte eekhoorns tegen. Zij klimmen en klauteren door het hele huis. In de Noorse mythologie zijn witte eekhoorns drager van wat is en niet is. Brengers van een magische boodschap en dragers van een klein wonder. Soms worden ze aangeraakt door de kleuren van de regenboog die worden opgeroepen door prisma's. Deze prisma's vangen, afhankelijk van de stand van de zon de kleuren op en verspreiden ze zodat bezoekers en eekhoorns door dat zachte regenbooglicht worden aangeraakt. De magie van de regenboog begint al bij de entree van het ziekenhuis waar een glazen plafond met zachte regenboogkleuren de bezoeker verwelkomt.

De eekhoorns en de regenboog roepen een klein beetje betovering en verwondering op in een wereld vol hectiek en spanning.

Dat doen ook de eenhoornmoeder en haar jong. U vindt ze in de binnentuin tussen de polikliniek en het observatorium. In oude sages en legenden staat de eenhoorn voor heling en genezing, maar ook voor strijdlust en dapperheid.

Als u naar buiten gaat, kunt u vanaf de vijver een lint van stenen volgen in de richting van De Maashorst. De stenen herinneren aan de kuurtuin van vroeger die gezien werd als een helende, rustgevende omgeving. Vanaf de vijver naar het natuurgebied nemen de stenen in omvang toe. De laatste twee zijn voorzien van bankjes. U kunt hier plaats nemen en de tuin op u in laten werken. Bij de laatste steen bevindt zich een knop. Als u hierop drukt wordt u omgeven door zachte rustige muziek.

Klik hier om het verhaal te lezen over de regenboog van Bernhoven.

Meer informatie over de kunstenaars:

Pietertje van Splunter en Zeger Reijers vormen samen het duo Broos. Zij zijn de makers van het project 'De regenboog van Bernhoven' met o.m. de eenhoorns en de eekhoorns: http://www.brooswerk.net/index.php?lang=nl&page=cv

Landschapskunstenaar Ben Raaijman tekent voor het project 'Kuurtuin van Bernhoven': www.openbaarleven.nl

Kunstroute

In de flyer over de regenboog van Bernhoven vindt u een QR code waarmee u de eekhoorns kunt volgen in Bernhoven. Zie volgende pagina.