Spring naar de content

Fotoproject De regio in Bernhoven

In bijna alle spreek-onderzoekkamers op de polikliniek van Bernhoven in Uden en in Oss hangen prachtige foto’s. Ze zijn in opdracht van Bernhoven gemaakt door de fotografen Wim Roefs uit Loosbroek en Maarten Verbaarschot uit Arnhem. Dit project werd in september 2017 gerealiseerd.

De opdracht luidde: ‘Breng de verbinding in beeld van Bernhoven met de regio en haar inwoners, en houdt daarbij rekening met de voor ons belangrijke waarden mensgerichtheid, gastvrijheid en natuur’.

Maarten Verbaarschot liet zich inspireren door het gedicht ‘Achterlangs’ van Willem Wilmink. Verbaarschot trok rond in de regio waarin Bernhoven werkzaam is en waar je nog plekjes vindt waar je achterom binnen komt om een ‘bakske koffie’ te drinken. Zo brengt hij op verrassende wijze de typische Bourgondische gastvrijheid van het Brabantse land in beeld en verbindt die met de waarden van Bernhoven. 

Uiteraard liet ook Wim Roefs zich leiden door de waarden van Bernhoven. Roefs trok door de regio waar hij zelf woont en die hij kent als zijn broekzak. Hij legde er markante plekken vast. Een feest der herkenning. In zijn foto’s figureren bijna altijd ook mensen, want mensen zijn de verbindende factor. Zij wonen, werken en recreëren in de regio waarin Bernhoven haar basis heeft, dat is grofweg het gebied in de driehoek Uden – Oss – Veghel. 

Zo halen beide fotografen de regio (en haar inwoners) in Bernhoven en laten de verbondenheid zien tussen ziekenhuis, mens en omgeving. Idee achter dit project is dat de foto’s uitnodigen tot een gesprek en daarmee een beetje de spanning breken die onvermijdelijk wel eens door patiënten ervaren wordt bij een bezoek aan de dokter.

Lees hier het gedicht van Willem Wilmink: Achterlangs