Spring naar de content

Founders

Het wandobject (in de hal van het ziekenhuis) ‘Founders’ is een cadeau van oud-algemeen directeur Peter Bennemeer aan Bernhoven. Bij zijn afscheid in december 2017 hebben genodigden een financiële bijdrage geleverd voor de realisatie van het wandobject. Hiermee wil Peter Bennemeer een ode brengen aan de grondleggers (‘founders’) van de  ziekenzorg in deze regio: de Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid, die in 1839 de basis legden voor het St. Annaziekenhuis in Oss, alsmede aan de Zusters Franciscanessen van de Onbevlekte Ontvangenis der H. Moeder Gods die in 1844 aan de basis stonden van het St. Josephziekenhuis in Veghel.

De navolgers van deze grondleggers zijn de voorlopers in het vernieuwen van de zorg. Bernhoven is in 2014 een nieuwe weg in geslagen en werd daarmee toonaangevend in zorgvernieuwing en inspireert vele andere zorginstellingen. Altijd met focus op passende zorg voor de patiënten.

Het wandobject Founders is een allegorie, een beeldverhaal geweven rond twee uitgangspunten:

  1. De eigen kenmerkende oorspronkelijke habijten van de congregaties.
  2. Religieuzen met een praktische instelling. Het credo was: aanpakken. Met de letterlijk expressief uitgebeelde ‘handen uit de mouwen’ staan zij in gebarentaal voor werken van barmhartigheid, gecomprimeerd tot drie gebaren: barmhartig, aanreiken en ondersteunen.

De ring waarmee het geheel wordt omsloten is aan de binnenzijde hoogglans of spiegelend gepolijst; een metafoor voor de volledige levenscyclus waarbinnen zij met hun bespiegelende levenshouding dienstbaar waren.

De wortels waaruit Bernhoven is voortgekomen worden met dit wandobject zichtbaar gemaakt.De  virtuele aanwezigheid van de zusters, uitgebeeld in eigentijds Roestvast Staal, legt de verbinding met de nieuwe tijd waarin Bernhoven zorg van nu vormgeeft. Vernieuwend, zonder de oorsprong te vergeten en waar het om gaat in de zorg, mensenwerk met liefde voor mensen.

Founders is een creatie van kunstenaar Martien Hendriks, Ruimtelijke Verbeelding Gemert. Op initiatief van en geschonken door, oud-directeur (2011-2017) Peter Bennemeer. Founders is op 11 september 2018 onthuld door Peter Bennemeer en diens opvolger Geert van den Enden.