Spring naar de content

Kunstroute, de regenboog van Bernhoven

Hieronder treft u de beschrijving van de kunstroute door Bernhoven en krijgt u uitleg over het kunstproject 'De regenboog van Bernhoven'.

 

  1. Het regenboogplafond
  2. De witte eekhoorns
  3. De Maashorst
  4. Het prisma
  5. De eenhoorns
  6. De kuurtuin
  7. Fotoproject: De regio in Bernhoven
  8. Mijmerbankje: een momentje om te aarden

1. Het regenboogplafond

U komt binnen door de hoofdingang van het ziekenhuis. Kijk even naar boven, hier ziet u het regenboogplafond. De regenboog symboliseert kracht, geluk, creatie en ruimte. Het is een samensmelting van licht in een perfecte en harmonische combinatie van schoonheid, belofte en verlichting. In de bijbel wordt de regenboog omschreven als de handtekening van God onder het verbond tussen Hem in de hemel en de mensen op aarde.

2. De witte eekhoorns

Loop nu de hal binnen en ga naar het routebord. Boven het routebord ziet u de eerste witte eekhoorn. De witte eekhoorns zijn dragers van boodschappen tussen onze wereld en een wereld achter de horizon, dragers van kleine wondertjes. Let op: onderweg komt u nog meer eekhoorntjes tegen op onverwachte plekken overal in Bernhoven. Bijvoorbeeld als u nu reachtsaf langs het stiltecentrum de polikliniekgang inloopt.

3. De Maashorst

U loopt nu in de polikliniekgang. Aan uw linkerhand ziet u levensgrote natuurfoto's. Ze zijn door Wim Roefs gemaakt in natuurgebied De Maashorst. Een oeroud gebied waar in de prehistorie jagers op zoek waren naar voedsel en waar na de komst van de Romeinen nederzettingen ontstonden. Leefden hier wellicht de witte eekhoorns? En misschien ook de mythische eenhoorn?

4. Het prisma

Op het einde van de gang gaat u linksaf. U komt nu aan het einde van de andere polikliniekgang, hier is de balie van de kindergeneeskunde. Kijk even omhoog naar de muur tegenover u. Ook hier klauteren de eekhoorns over de muur. In het raam rechts van u ziet u een prisma. Die vindt u ook op verschillende plekken in huis. De prisma's vangen de kleuren van de zon en reflecteren ze als zachte regenboogkleuren op de omgeving.

Als u wilt, loopt u even rechtsaf de klapdeuren door richting route 070. U kijkt dan links door de ramen in de binnentuin. In de verte doemen de eenhoorn en haar jong al op. En let op, ook in deze gang komt u een eekhoorntje en een prisma tegen.

Ga weer terug naar de polikliniekgang maar nu rechtsaf richting de hal. Aan uw rechterhand ziet u de binnentuin.

5. De eenhoorns

Ter hoogte van de balies 050 en 051 heeft u een goed zicht op de eenhoorn en haar jong. De eenhoorn kan alleen door een maagd worden getemd. De hoorn van dit fabeldier zou medicinale krachten bezitten. Stof dat van de hoorn wordt geschraapt helpt tegen vergiftigingen en wie uit de hoorn drinkt, is beschermd tegen allerlei ziekten en kwaad.

Nu loopt u de hal weer in, terug naar de uitgang. Let op want ook bij de receptie komt u weer een eekhoorntje tegen. U gaat onder het regenboogplafond naar buiten en vervolgens rechtsaf langs de vijver naar de kuurtuin.

6. De kuurtuin

U ziet in de kuurtuin een lint van stenen dat vanaf de vijver rechtsaf buigt naar De Maashorst. de stenen nemen in omvang toe. In de stenen staat het gewicht afgedrukt. De laatste en grootste steen weegt 17.500 kg. U kunt hier even gaan zitten, tot rust komen en genieten van de muziek die u omspoelt.

De muziek komt uit de film Megumi (2008) van Mirjam van Veelen en is gecomponeerd door Robin de Raaff. Het is een saxofoonsuite waarin de solo wordt gespeeld door Willem Raaijman. Het is een poëtisch en ontroerend muziekstuk over tragisch verlies, maar ook over de kracht van hoop.

Van hieruit kunt u vervolgens een wandeling maken via het Bernhovenpad dat u langs prachtige plekjes in De Maashorst voert. Wie weet, treft u daar in een stil en rustig moment toch misschien de nazaten van de witte eekhoorns of wellicht zelfs de schuwe eenhoorn.

(Het volledige verhaal over De regenboog van Bernhoven leest u in de gelijknamige folder. Deze is verkrijgbaar bij PatiëntService in de hal van het ziekenhuis. Hier kunt u ook een beschrijving krijgen van de korte en lange route over het Bernhovenpad).

7. De regio in Bernhoven

De regio in Bernhoven is een uniek fotoproject. Fotografen Maarten Verbaarschot en Wim Roefs legden ieder op hun eigen wijze de regio waarin Bernhoven werkt vast op de gevoelige plaat. Het resultaat is een verassende kijk op-, en zelfs voor mensen die in de regio wonen hernieuwde kennismaking met hun eigen regio. Lees hier het volledige verhaal van De regio in Bernhoven.

8. Een momentje om te aarden

Een ander uniek kunstwerk is het zogenoemde mijmerbankje. Een hommage aan de overleden medewerkers van Bernhoven. Het is in opdracht van de directie ontworpen door kunstenaar Eva Roefs. Lees hier het idee achter een momentje om te aarden.