Spring naar de content

Mijmerbankje: Een momentje om te aarden

In opdracht van de directie van Bernhoven ontwierp Eva Roefs een ‘mijmerbankje’. Dit bankje kreeg op 17 mei 2018 een plaats in de voortuin van Bernhoven waar mensen ‘een momentje kunnen aarden’.

Het mijmerbankje is een ode aan de overleden collega’s van de medewerkers van Bernhoven . Het mijmerbankje maakt zichtbaar dat zij hun collega’s in dankbaarheid willen blijven herinneren.  Maar natuurlijk kan dit mijmerbankje voor iedereen, dus ook voor mensen die niet in Bernhoven werken, een plekje zijn om even te aarden.

De kunstenaar heeft in de poten van het bankje tegels met een fotoprint van grassen/planten verwerkt die met hun wortels in de aarde staan als een verwijzing naar het ‘laten groeien van je gedachten’. Vanuit de aarde groeien onze gedachten omhoog, naar buiten en wellicht naar ongeziene oorden als een handreiking aan hen aan wie we onze gedachten graag even wijden.

Eva Roefs woont en werkt in Amsterdam, maar is geboren en getogen in Loosbroek, midden in de regio van Bernhoven. Ze werkt als fotograaf voor o.m. de Volkskrant. Daarnaast is Eva beeldend kunstenaar. Zij is –hoe kan het ook anders- zeer visueel ingesteld. Door haar blik laat zij ons de wereld met nieuwe ogen aanschouwen en dat geeft verrassend nieuwe (in)zichten. Eva Roefs volgde haar opleiding aan de Sint Joost Kunstacademie.

Zie www.evaroefs.com

 

Naast het bankje leest u het gedicht van Anna Costenoble:

We keren terug 

Kom, we keren terug

naar de plek

die de onze wordt genoemd

waar onze naam

herinnering wekt

en het getik der klok

gelijke tred houdt met onze adem

waar de verrassing milder is

en stemmen als vanouds klinken

 

Anna Costenoble

(Met toestemming van de auteur uit: ‘Ik draai me naar het licht’, uitgever: Pen & Stem)