Spring naar de content

Aambeien

Aambeien zijn onschuldige uitstulpingen van het slijmvlies aan het eind van de darm. Ze ontstaan door zwelling en verzakking van de bloedvaten en zijn dus vergelijkbaar met spataderen. Alleen zitten aambeien op een vervelende plaats: aan de binnenkant van de anus (poepgaatje). Als de uitstulping erger is, komt de aambei soms naar buiten.

U kunt last van aambeien krijgen als de bloedvaten bij de anus onder druk staan. Bij de anus is dit snel het geval. Een verkeerd voedingspatroon (weinig vezels) kan zorgen voor  te harde/droge ontlasting die met kracht naar buiten geperst moet worden. Dit veroorzaakt druk op de aderen. Maar ook door veel zitten, weinig lichaamsbeweging en te zwaar zijn kunnen aambeien ontstaan

Typische klachten bij aambeien zijn pijn en/of bloedingen, jeuk of een branderig gevoel. Aambeien die naar buiten komen geven een onaangenaam drukkend gevoel, alsof er een prop in de weg zit. Bij heftige pijnen is er meestal een ader bekneld geraakt of zitten er bloedstolsels aan de binnenkant van de ader, waardoor de ader is gaan opzwellen.