Spring naar de content

Astma

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Mensen met astma hebben tijdens een aanval moeite met ademhalen; ze worden kortademig, gaan hoesten of ‘piepen’. Dit komt omdat hun luchtwegen snel geprikkeld raken door dingen waar ze allergisch voor zijn, zoals huisstof, schimmels, pollen of huisdieren. De luchtwegen gaan ontsteken door de prikkels en vernauwen zich. Dit kan binnen een half uur gebeuren, maar ook pas na een dag. Een astma-aanval kan ook ontstaan door niet-allergische prikkels zoals sigarettenrook, parfum, mist of zelfs door een fikse verkoudheid, heftige emoties of zware inspanning. De ernst van de klachten verschilt, variërend van piepend ademhalen tot levensbedreigend benauwd zijn.

Niet alle mensen met astma hebben overal last van en ook de ervaren klachten zijn verschillend. Het verschilt per persoon hoe en wanneer iemand reageert op een bepaalde prikkel. Bovendien kan iemand de ene dag sneller benauwd worden dan de andere dag. Ook kunnen de klachten per seizoen verschillen.

Kinderen en astma

Kinderen met astma hebben vaak een hoorbare ademhaling, hoesten en zijn kortademig en/of benauwd. Vanaf 6 jaar komen deze klachten van tijd tot tijd voor. Jongere kinderen hebben vaker doorlopend klachten. Bij kinderen is allergie meestal de belangrijkste oorzaak.