Spring naar de content

COPD

COPD betekent Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Dit is een overkoepelende term voor chronische (langdurige) luchtwegaandoeningen. Hieronder vallen onder meer chronische bronchitis en longemfyseem. Vroeger werd vaak de term CARA gebruikt. Daaronder viel ook astma, maar omdat dit een andere oorzaak heeft en ook anders behandeld wordt dan de andere chronische luchtwegaandoeningen, wordt die term niet meer gebruikt.

Bij COPD zijn de luchtwegen (de luchtpijp en de vertakkingen in de longen) als het ware overgevoelig voor prikkeling van buitenaf. De luchtwegen reageren op die prikkels door samen te trekken. Ademhalen gaat hierdoor minder makkelijk, soms klinkt de ademhaling piepend of brommend . Patiënten met COPD voelen zich hierdoor benauwd. Een andere klacht is hoesten. Dit komt omdat er slijm kan vastzitten.

Bij COPD speelt erfelijke aanleg een rol. Maar niet iedereen met die aanleg krijgt ook daadwerkelijk problemen met de luchtwegen. Er zijn namelijk ook factoren van buitenaf die een belangrijke rol spelen. Zo is het verstandig om niet te roken: bronchitis komt bijvoorbeeld veel meer voor bij rokers dan bij niet-rokers. Andere uitlokkende factoren zijn: temperatuurswisselingen (vooral van warm naar koud), chemische luchtjes zoals verf en benzine, parfum, lichamelijke inspanning en stress.