Spring naar de content

Diabetes

Diabetes wordt ook wel 'suikerziekte' genoemd. De officiële naam is diabetes mellitus. Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker (glucose) niet of onvoldoende meer regelen. Dat gebeurt bij gezonde mensen heel nauwkeurig, met het hormoon insuline.

Bij patiënten met diabetes is de bloedsuikerspiegel (glucosegehalte in het bloed) blijvend verhoogd. Dit komt doordat de alvleesklier geen of te weinig insuline produceert en/of doordat insuline minder werkzaam is. Het glucosegehalte van het bloed stijgt dan. We kennen verschillende vormen van diabetes. Iemand met type 1 diabetes maakt helemaal geen insuline meer aan. Diabetes type 1 ontstaat meestal op jongere leeftijd. Deze patiënten moeten een gezonde leefwijze nastreven (gezond eten, niet roken, voldoende bewegen) en altijd insuline spuiten. De meeste patiënten (85%) hebben echter type 2 diabetes. Bij deze vorm van diabetes is het lichaam ongevoelig (resistent) geworden voor insuline. Dit zie je bij veel patiënten met overgewicht. Ook patiënten met type 2 diabetes moeten een gezonde leefwijze nastreven. Wanneer er sprake is van overgewicht is het belangrijk om af te vallen. Daarnaast worden de patiënten vaak met tabletten en of insuline behandeld. Bij langdurig verhoogde bloedsuikers bestaat er meer kans op het krijgen van hart en vaatziekten. Een goed geregelde diabetes is daarom heel belangrijk.

Voor meer informatie kunt u terecht op de websites van de Nederlandse Diabetes Federatie en Diabetesvereniging Nederland (onder 'Zie ook' weergegeven).