Spring naar de content

Gehoorproblemen

In Nederland lijden ongeveer 1 miljoen mensen aan slechthorendheid. Hoewel slechthorendheid doorgaans geen invloed heeft op de levensverwachting, vormt het vaak wel een ernstige beperking voor de kwaliteit van leven. In sommige gevallen kunnen gehoorstoornissen worden verholpen door een operatie of een hoortoestel, maar dit is afhankelijk van de oorzaak van de slechthorendheid.

Gehoorstoornissen worden gewoonlijk ingedeeld in 2 hoofdklassen: geleidingsstoornissen en perceptieve stoornissen. Bij geleidingsstoornissen wordt een geluid niet goed door het gehoorkanaal geleid, bijvoorbeeld door vocht of een infectie in het oor. Ook kan er iets mis zijn met het trommelvlies of de gehoorbeentjes (otosclerose). Hierdoor gaat het gehoor achteruit. Vaak kan deze vorm van gehoorverlies worden verholpen met een gehoorapparaat of een operatie.
Bij perceptief gehoorverlies is er een defect in het binnenoor (slakkenhuis). Dit kan zijn veroorzaakt door zuurstoftekort bijvoorbeeld bij de geboorte, geluidsoverlast, schadelijke stoffen in medicijnen en ouderdom. Ook kan de gehoorzenuw zijn beschadigd. Een gehoorapparaat of operatie bieden vaak geen uitkomst bij deze vorm van doofheid.