Spring naar de content

Incontinentie

Incontinentie voor urine betekent dat er sprake is van onbeheersbaar en ongewild plassen. Je kunt de urine niet ophouden. Incontinentie komt altijd voor bij kleine kinderen die nog niet zindelijk zijn. Zij gebruiken nog een luier en/of plassen nog in bed. Dit is heel normaal.

Stressincontinentie

Vrouwen kunnen incontinentieproblemen krijgen na een of meer bevallingen. Meestal zijn de blaasspieren verslapt en de blaas en baarmoeder kunnen wat verzakt zijn. Deze stressincontinentie - stress betekent in dit geval "druk" - komt heel veel voor. Als de bekkenbodemspieren (door bijvoorbeeld een bevalling) verwond of beschadigd zijn, moet je plassen, zonder aandrang te voelen. Het kan ook worden uitgelokt door hoesten, niezen of lachen.

Urge-incontinentie

Een andere vorm van urine-incontinentie is de urge-incontinentie (urge betekent aandrang). Het ongewild plassen ontstaat dan wel na een gevoel van aandrang, maar je bent niet in staat de urine binnen te houden. Verschillende oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen. Het kan te maken hebben met een stoornis in de aanleg van de bekkenspieren, maar kan ook komen door een blaas(hals)ontsteking.

Andere oorzaken

Incontinentie wordt ook vaak gezien bij dementie, prostaatvergroting, gebrek aan zenuwbeheersing na een beroerte, multiple sclerose, plaatselijke kanker, dwarslaesie en blaasstenen.