Spring naar de content

Longontsteking

Een longontsteking (pneumonie) is een infectie van het longweefsel veroorzaakt door een virus of een bacterie. Hoewel de meeste virussen doorgaans alleen een verkoudheid veroorzaken, kunnen ze bij een verminderde weerstand ook een longontsteking veroorzaken. De meest voorkomende verwekker van een longontsteking is de bacterie Mycoplasma pneumoniae.

Verwekkers van longontstekingen komen de longen binnen doordat ze worden ingeademd. Ter plekke veroorzaken zij een ontsteking van het longweefsel. Bij de twee meest voorkomende vormen van longontsteking is alleen het gebied rondom de bronchiën (de kleinste vertakkingen van de luchtwegen) ontstoken, of er is een gehele longkwab of de gehele long aangetast.

Longontsteking begint met een irritatie van het longweefsel. Dit is te merken doordat de ademhaling versnelt, pijnlijk is en oppervlakkiger wordt. De borst doet pijn en daarbij komt meestal keel- en hoofdpijn voor. De ontsteking veroorzaakt koorts, waardoor je gaat transpireren en rillingen krijgt. Je gaat slijm ophoesten, mogelijk met bloed. Dit komt doordat de wanden van de longblaasjes (de zogeheten alveoli) zwellen of kapotgaan. Bloedplasma en rode en witte bloedlichaampjes uit kleine bloedvaten in de longen vullen vervolgens de ruimte. Het betreffende deel van de long wordt hierdoor relatief hard en is tijdelijk niet functioneel.

Afdelingen

Behandelingen