Spring naar de content

Multiple Sclerose


MS in het kort

Multiple Sclerose is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. De woorden multiple sclerose betekenen: ‘verharde plekken die op meerdere plaatsen voorkomen’ (multiple = meervoudig; sclero = hard).
Bij multiple sclerose ontstaan verharde plekken in het centrale zenuwstelsel, waarin de cellen van het zenuwstelsel zijn aangetast. Door deze verhardingen ontstaan verstoringen in de zenuwgeleiding. Dit kan een groot aantal verschillende klachten veroorzaken. De precieze oorzaak van MS is niet bekend. MS komt vaker voor in koude dan in warme landen en vaker bij vrouwen dan bij mannen. De ziekte verloopt bij iedereen anders. Meestal wisselen periodes van verergering en periodes van verbetering van de klachten elkaar af. MS kan veel verschillende klachten met zich meebrengen, maar is niet dodelijk, besmettelijk of erfelijk.

Het verloop van de ziekte is bij iedereen anders. Het is dan ook niet gemakkelijk om te voorspellen hoe de ziekte bij de individuele patiënt verloopt.
De ziekte brengt veel klachten met zich mee maar niet alle klachten treden bij iedereen op, ook hier geldt dat dit moeilijk te voorspellen is.

Meer informatie over MS vindt u op www.msvereniging.nl

Patiëntenfolders

Afdelingen