Spring naar de content

Neusklachten

De neus vervult een aantal belangrijke functies bij de ademhaling, de reuk en de spraak. Tevens is de neus een van de meest karakteristieke elementen in het gelaat.

De neus kan betrokken zijn bij aandoeningen van de neus zoals neuspassageklachten op basis van een scheef neustussenschot of neuspoliepen en vervormingen van de uitwendige neus. Daarnaast ook bij aandoeningen die de algemene gezondheid betreffen als verkoudheden, griep en allergieën.

Het slijmvlies van de neus is dun en kwetsbaar. Bloedvaatjes die hierin lopen kunnen makkelijk scheuren met een bloedneus tot gevolg, vooral als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Als de bloedneus niet stopt kan een verwijzing naar de KNO-arts aangewezen zijn.

De uitstekende positie van de neus in het aangezicht leidt ertoe dat deze makkelijk verwondt of breekt. Bij een ernstige obstructie van de neus bij kinderen, bijvoorbeeld door een vergrote neusamandel aan de achterzijde, kan voortdurend mondademen ontstaan. Hierdoor kan de functie van de buis van Eustachius verstoord worden met vocht in het middenoor met gehoorverlies tot gevolg. Ook kan een obstructie van de neus verregaande gevolgen op de groei van de neus, het aangezicht en de stand van de tanden hebben.

De neusbijholten hebben geen functie van betekenis, zij kunnen echter wel betrokken zijn bij ziekten. De meest voorkomende is ontsteking van het slijmvlies in de holten zelf. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Uw KNO-arts kan deze oorzaken vaak medicamenteus behandelen, echter soms is een operatie nodig om van de klachten af te komen.