Spring naar de content

Pijn op de borst (angina pectoris)


De bloedvaten die het hart van bloed voorzien, de zogenaamde kransslagaderen, zijn betrekkelijk dun. Door aderverkalking  kunnen ze vernauwd raken en dan krijgt een deel van het hart niet meer genoeg zuurstof. Vooral bij inspanning, fietsen, sporten, kan dat leiden tot pijn op de borst. Zo'n 100.000 Nederlanders hebben hier last van. Dit noemt men angina pectoris. Angina pectoris is gevaarlijk: het kan een voorbode van een hartinfarct zijn.

Een arts kan vaststellen of u angina pectoris heeft. Behalve het advies om gezond te leven (goede voeding, niet roken, niet te veel alcohol, stress vermijden) geeft de arts eventueel ook medicijnen.
Een aanval duurt meestal kort, afhankelijk van de inspanning. U kunt daarbij een zwaar drukkend gevoel krijgen op de borst, of pijn die eventueel uitstraalt naar armen, nek, kaak of rug. Andere symptomen zijn een benauwend of onrustig gevoel, een brandend gevoel (dit wordt soms verward met maagklachten), een gevoel van verdoving van schouder, arm of pols, angst en veel transpiratie.
Klachten treden dus meestal op tijdens lichamelijke inspanning (sport, traplopen, boodschappen doen), maar ook wanneer u zich opwindt of boos maakt, en bij plotselinge temperatuurwisselingen van warm naar koud. Roken kan ook een aanval opleveren (roken wordt sowieso afgeraden, zeker bij hartklachten). Ook na de maaltijd kunt u last hebben.

Als u last heeft van angina pectoris is het belangrijk gezond te leven en gezond te eten. Verder zal de arts u onderzoeken om te bekijken wat de beste behandeling is. Er bestaat ook angina pectoris in rust. Deze zeer gevaarlijke instabiele angina pectoris moet snel door een arts geïnterpreteerd worden.