Spring naar de content

Vernauwing en verwijding slagader

Een vernauwing of afsluiting in de slagaderen ontstaat meestal niet opeens. Het is een langzaam proces. Een vernauwing of afsluiting van bloedvaten is het gevolg van vetafzetting en verkalking in de slagader. Dit proces heet aderverkalking of in medische termen arteriosclerose. Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van arteriosclerose. Deze zijn onder andere: roken, hoge bloed druk, suikerziekte, overgewicht en een te hoog cholesterol gehalte in het bloed. Meer informatie over een vernauwing van de been- of halsslagader of verwijding van de grote buikslagader vindt u hieronder.

Vernauwing beenslagader (zie ook etalagebenen)

Door de vernauwingen of afsluitingen van de beenslagader(s) stroomt er minder bloed in het been. De klachten zijn wisselend: pijn bij het lopen, die weer verdwijnt na een korte rustpauze, pijn in rust of ‘s nachts, infecties die niet genezen of verkleurende tenen. Soms is een operatie de enige manier om van de klachten af te komen. Meer informatie leest u in de hiernaast weergegeven folder 'Bloedvatoperatie bij afsluiting of vernauwing van beenslagaders'.

Vernauwing halsslagader

Het is belangrijk om de vernauwing in de halsslagader(s) te laten verhelpen, want er kunnen bloedstolsels ontstaan die bloedvaten of slagaders kunnen afsluiten, soms met een beroerte als gevolg. De behandeling bestaat uit medicijnen en soms is een operatie noodzakelijk. Meer informatie leest u in de hiernaast weergegeven folder 'Bloedvatoperatie vernauwing halsslagader'.

Verwijding grote buikslagader

Dit wordt in medische termen aneurysma van de aorta abdominnalis genoemd en is meestal het gevolg van een vetafzetting en verkalking in de slagader.  Tijdig opereren voorkomt problemen als een levensbedreigende bloeding of een afsluiting van de beenslagader door en los geraakt bloedstolsel of verkalkt deeltje. Meer informatie leest u in de hiernaast weergegeven folder 'Bloedvatoperatie buik bij verwijding grote buikslagader'.

Afdelingen

Behandelingen