Spring naar de content

Dotteren

Een dotterbehandeling is een methode om dreigende afsluitingen in de slagaderen te verhelpen. Ook bij ernstige vernauwingen in de kransslagaderen van het hart wordt dotteren veel gedaan. Andere namen voor dotterbehandeling zijn PTCA, PCI of ballondilatatie.


Wanneer het gaat om een dotterbehandeling naar aanleiding van klachten aandoeningen die met het hart te maken hebben dan vindt deze behandeling meestal plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis ’s Hertogenbosch of Catharinaziekenhuis in Eindhoven. Soms komt het voor dat een dotterbehandeling plaatsvindt in het Sint Antoniuus Ziekenhuis in Nieuwengein. De voorbereiding voor deze behandeling en het herstellen nadien gebeuren in Bernhoven. Voor meer informatie: zie patiëntenfolder.

Röntgenonderzoek, mogelijk in combinatie met dotter- en/of stentbehandeling

In Bernhoven kan röntgenonderzoek worden verricht naar de bloedvaten (Digitale Subtractie Angiografie, afgekort DSA). Het betreft dan röntgenfoto’s van de bloedvaten ook elders in het lichaam, dus niet per se wanneer u hartklachten heeft. U hoeft hiervoor dus niet naar een ander ziekenhuis. Dit onderzoek kan eventueel worden gecombineerd met een dotter- of stentbehandeling om een vernauwing in een van de vaten direct te verhelpen. Meer informatie vindt u in de folder.