Spring naar de content

Lipectomie (wegnemen van teveel aan huid en onderliggend vetweefsel)

Lipectomie is het operatief wegnemen van een teveel aan huid en onderliggend vetweefsel. Deze operatie kan een goede behandeling zijn bij de volgende klachten:

  • Een teveel aan huid doordat de elasticiteit van de huid door het ouder worden is verminderd en daarbij het onderliggende vetweefsel tevens is veranderd.
  • Een teveel aan huid na vermagering.
  • Een teveel aanwezig zijn van huid en onderhuids vet door overmatig eten c.q. aanleg.
  • Wanneer liposuctie door een slechte elasticiteit van de huid niet de juiste behandeling is. Er zou dan namelijk na de liposuctie een teveel aan huid kunnen ontstaan.

 Lipectomie is dus niet noodzakelijk wanneer de huid elastisch is en niet in plooien valt. In deze gevallen is een liposuctie (wegnemen van vet door middel van een vacuümpomp) de beste behandeling. Een voorbeeld van een lipectomie is een buikcorrectie bij een zogenaamd vetschort. Er is dan teveel vet aanwezig en de huid valt in een plooi over de schaamstreek. Een lipectomie van de bovenarmen of de bovenbenen is ook mogelijk. Bij deze behandeling zal er altijd een zichtbaar litteken ontstaan. Dit is niet te voorkomen. De plastisch chirurg zal echter altijd proberen het litteken op een onopvallende plaats te maken.