Spring naar de content

Röntgenonderzoek bloedvaten (DSA)

Een röntgenonderzoek van de bloedvaten wordt ook wel DSA (=Digitale Subtractie Angiografie) of kortweg angiografie genoemd. De specialist van de afdeling radiologie (radioloog) doet samen met een radiologisch laborant voert het onderzoek uit.

Bij dit onderzoek worden, met behulp van contrastvloeistof, röntgenfoto’s gemaakt van de bloedvaten. Op de foto’s zijn eventuele afwijkingen van de bloedvaten zichtbaar. Een afwijking kan betekenen dat het gaat om een vernauwd bloedvat of een verwijd bloedvat. Als tijdens het onderzoek duidelijk wordt dat de afwijking in het bloedvat met een dotter- en/of stentbehandeling “verholpen” kan worden, wordt dit indien mogelijk direct gedaan. Dit is voor aanvang van het onderzoek niet altijd te zeggen.

Met behulp van de dotter methode kan de vernauwing van de bloedvaten opgerekt worden.  Bij een stentbehandeling wordt een stent in het lichaam ingebracht en deze blijft voorgoed geïmplanteerd. Een stent is een klein flexibel buisje van gaas, metaal of kunststof. Het is als het ware een versteviging van het bloedvat.