Spring naar de content

Verdoving (anesthesie)

Anesthesie is de officiële naam voor verdoving of gevoelloosheid. In de praktijk betekent dit dat u door middel van medicijnen geheel of gedeeltelijk wordt verdoofd. Door anesthesie toe te passen voelt u niets meer bij een operatie. De anesthesioloog (ook wel anesthesist of narcotiseur genoemd) is de arts die gespecialiseerd is in het toedienen van verschillende vormen van verdoving, pijnbestrijding en de intensieve zorg rondom de operatie. Tijdens de ingreep is de anesthesioloog verantwoordelijk voor een goed en veilig verlopen van de anesthesie.

Bij medische ingrepen zijn vaak verschillende vormen van verdoving mogelijk. Er worden in Bernhoven verschillende verdovings-technieken toegepast. Belangrijk is het onderscheid tussen plaatselijke verdoving (regionale anesthesie)en de algehele verdoving (narcose). Voor meer informatie: zie patiëntenfolder 'Verdoving' .

Op het spreekuur PPO (Preoperatief Poliklinisch Onderzoek) bespreekt de anesthesioloog met u welke vormen van verdoving bij uw operatie mogelijk zijn en welke vorm voor u de beste keus is. Een eventuele voorkeur kunt u kenbaar maken maar afhankelijk van uw persoonlijke situatie bepaalt uiteindelijk de anesthesioloog welke verdoving u krijgt.