Spring naar de content

Astma en COPD spreekuur


Longverpleegkundige

Patiënten met astma en/of COPD kunnen worden doorverwezen naar een longverpleegkundige, die gespecialiseerd is op dit gebied.

Deze longverpleegkundige kan u nog meer informatie geven over:

  • de aandoeningen astma en COPD;
  • hoe u met lotgenoten in contact kunt komen;
  • de longrevalidatie;
  • het belang van goede voeding.

Daarnaast krijgt u alle informatie over het gebruik van de voorgeschreven medicijnen (zoals de werking, inhalatietechnieken en de volgorde van innemen) en het gebruik van de piekstroommeter.

De longverpleegkundige  kan u leren de klachten te herkennen en hoe u om kunt gaan met de aandoening. Daarnaast kunt u adviezen krijgen ten aanzien van het eventuele aanpassen van uw woning.

Meer informatie leest u in de onder 'zie ook' weergegeven folder 'De longverpleegkundige'.

Diëtist

Patiënten met COPD worden binnen ziekenhuis Bernhoven na verwijzing door de longarts door de diëtist gezien, omdat veel COPD-patiënten gewicht verliezen. Dit komt omdat er vaak onvoldoende wordt gegeten. Bovendien verbruikt het lichaam meer energie dan normaal, omdat het een grote ademhalingsinspanning moet leveren. En dan zijn er nog ziektegebonden factoren (ontsteking, inname van bepaalde geneesmiddelen) die ook kunnen bijdragen tot een verhoogd energieverbruik. Mensen met COPD moeten dus goed blijven eten. Niet alleen om op gewicht te blijven, maar ook om in een goede conditie te komen en te blijven. De diëtist kan u hierbij ondersteuning bieden.  Een goede lichamelijke conditie én een goede voedingstoestand kunnen de klachten verlichten.

Afdelingen