Spring naar de content

Coloncarespreekuur


Waarom een Coloncarespreekuur?

Er is een afwijking in de dikke darm gevonden die mogelijk kwaadaardig is of kwaadaardig kan worden. We spreken dan over darmkanker. U zult een intensief traject in gaan waarin verschillende onderzoeken zullen volgen. Naar aanleiding van deze onderzoeken wordt een behandelplan met u besproken worden. Mogelijk moet u worden geopereerd aan uw darmen. Colon is de medische naam voor de dikke darm.

De behandeling van een afwijking aan de dikke darm is altijd ingrijpend. In Bernhoven worden daarom patiënten die het onderzoek- en behandeltraject ingaan voor mogelijk darmkanker, intensief begeleid door chirurgen, MDL-artsen en de verpleegkundige Coloncare. Op diverse momenten vóór, tijdens en na de operatie hebt u contact met hen.

Wie ontmoet u op het spreekuur?

Op het coloncarespreekuur ontmoet u de verpleegkundige coloncare. Een verpleegkundige coloncare is een gespecialiseerd verpleegkundige die deskundig is over alles wat met dikke darmkanker te maken heeft. Deze verpleegkundige is ook de centrale persoon (casemanager) waar u altijd een beroep op kunt doen bij problemen en ongemakken die voortkomen uit de ziekte. Wanneer gewenst, vindt bij medische problemen direct overleg plaats met de arts of er wordt door de verpleegkundige coloncare meteen een afspraak met de MDL-arts of chirurg gemaakt.

De verpleegkundige coloncare werkt zeer nauw samen met de MDL-artsen en de chirurgen. De arts besteedt vooral aandacht aan de medische zaken zoals diagnostiek, behandelplan en medicijnen. Wanneer de specialist u vertelt dat u mogelijk darmkanker heeft, zorgt de casemanager coloncare voor de eerste opvang. Zij zal, in overleg met u, ook zorgen voor het inplannen van de eerste afspraken en is uw aanspreekpunt vóór de opname.

Behandelplan

Tijdens uw eerste afspraak geeft uw casemanager coloncare u een informatiemap, het Patiënt Informatie Dossier (PID) mee naar huis. De inhoud van deze map stellen wij afhankelijk van uw ziekte en behandeling op maat voor u samen. Zo houdt u overzicht over uw afspraken.

Verpleegkundige coloncare/Casemanager coloncare

In Bernhoven werken vier verpleegkundigen coloncare/Casemanagers coloncare:

Debbie Hendriks, Ilse van de Laak en Neeltje van den Elzen.

Zij zijn telefonisch bereikbaar voor vragen en advies op maandag tot en met vrijdag van 13.30 - 14.30 uur.

Telefoonnummer: 0413 - 40 23 18

Spreekuur waar en wanneer

Het spreekuur van de verpleegkundige coloncare vindt plaats maandag tot en met vrijdag in Uden op route 140.