Spring naar de content

Spataderspreekuur


U kunt op het wekelijks spataderspreekuur terecht op doorverwijzing van de vaatchirurg, huisarts of behandelend specialist. Vaatchirurg en dermatoloog werken in dit spreekuur samen, iedere vrijdagmorgen  op de polikliniek dermatologie van Bernhoven in Oss.

Bij uw eerste bezoek wordt een echo-doppleronderzoek uitgevoerd om de spataderen en de snelheid en richting van de bloedstroom in beeld te brengen. Na de uitslag bespreken de dermatoloog en de vaatchirurg welke behandeling voor u de juiste is.

Behandelingen

Scleroseren is de meest gebruikte behandeling. Ook wel bekend als het 'dichtspuiten' van de ader. Bij scleroseren wordt een zeepachtige oplossing gebruikt die de ader afsluit. Dit scleroseren kan ook met schuim worden verricht. Foam sclerocompressietherapie gebeurt onder geleide van ECHO.

Strippen is een andere optie waarbij de chirurg met deze ingreep de spatader verwijderd.

Endovasculaire procedure is de procedure waarbij de dermatoloog of de vaatchirurg een slangetje in de ader brengt waarna dit slangetje wordt verwarmd. Daardoor brandt de ader dicht.

Mullerprocedure, hierbij wordt door de dermatoloog onder lokale verdoving kleine sneetjes gemaakt vlak naast de spatader. Via het sneetje wordt de ader naar buiten getrokken en verwijderd. De endovasculaire- en de Mullerprocedure worden met name toegepast bij grotere spataderen.

Moet ik worden nabehandeld?

Zes weken na de behandeling wordt u op de polikliniek dermatologie teruggezien. De dokter bekijkt dan eventueel met behulp van het duplex apparaat of de behandeling is geslaagd. Soms kan het nodig zijn resterende varices aanvullend te behandelen. Sommige spataderen moeten enkele malen behandeld worden. Zie voor aanvullende informatie ook de aparte folders.

Wordt mijn spataderbehandeling vergoed?

Sinds 1 januari 2012 worden niet meer alle spataderbehandelingen vergoed. Dit is afhankelijk van de categorie waarin uw spataderen vallen:

 • C1: Kleine rode en blauwe vaatjes / couperose en spinvaatjes
 • C2: Spataderen
 • C3: Spataderen met oedeem (vochtophopingen) rond de enkel(s)
 • C4: Spataderen met huidverkleuringen of huidafwijkingen (bijv. eczeem)
 • C5: Spataderen als onderliggende oorzaak voor een open been
 • C6: Herhaaldelijk open been als gevolg van spataderen

Op deze manier wordt een onderscheid gemaakt tussen cosmetische en medisch noodzakelijke behandelingen.

 • Spataderen C1 en C2: cosmetisch
  Spataderen in klasse C1 en C2 worden niet meer vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. Enkele verzekeraars hebben spataderbehandelingen vanuit cosmetisch oogpunt opgenomen in het aanvullend pakket. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de mogelijkheden. Indien uw verzekering deze behandeling niet vergoed, dan is het mogelijk deze behandeling in Bernhoven te ondergaan. U moet de behandeling dan zelf betalen.
 • Spataderen C3 t/m C6
  Spataderen in klasse C3 t/m C6 worden gezien als medisch noodzakelijk en vergoed vanuit de basisverzekering. Dit heeft wél effect op uw eigen risico. Omdat na een eerste spataderconsult pas is vast te stellen of een spatader onder medische indicatie valt, wordt het eerste consult altijd vergoed.  Het eerste consult wordt door Bernhoven bij uw zorgverzekeraar gedeclareerd. Dit gebeurt ook als u besluit geen vervolg te geven aan een behandeltraject. De zorgverzekeraar zal uw eigen bijdrage in rekening brengen.

 

Afdelingen