Spring naar de content

Spreekuur afwijkende uitstrijkjes


Een afwijkende uitslag van een uitstrijkje is vaak onschuldig, maar veroorzaakt angst en onzekerheid bij vrouwen. Daarom kent de polikliniek gynaecologie een speciaal spreekuur 'afwijkende uitstrijkjes'. U wordt hier snel gezien door de gynaecoloog en als dat nodig is ook snel behandeld.

In ons land wordt bij vrouwen vanaf hun dertigste levensjaar iedere vijf jaar een uitstrijkje van de baarmoederhals genomen. Een goede uitslag (Pap 1) betekent dat de kans op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker in de eerstkomende vijf jaar zeer laag is.

Vaak is een afwijkende uitslag onschuldig, maar bij een enkele patiënt kan het een voorstadium van kanker betekenen en daarom is nader onderzoek nodig. Op dit spreekuur krijgt u op korte termijn een afspraak, waarbij meteen de intake, onderzoek van de schede en de baarmoedermond (colposcopie) en -als het nodig is-  behandeling plaatsvindt.

Die behandeling bestaat meestal uit een lisexcisie waarbij een klein stukje weefsel uit de baarmoederhals wordt verwijderd. Dit gebeurt op de polikliniek.

Uw huisarts verwijst u door naar dit spreekuur.

Informatievideo colposcopie