Spring naar de content

Doe mee met het LSP

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) is een beveiligd netwerk waarbinnen zorgverleners medische gegevens van hun patiënten met elkaar kunnen delen. Dat kan alleen als de patiënt hier toestemming voor heeft gegeven.

 

Uw eigen huisarts en apotheek kennen uw medische gegevens. Daarom kunnen zij vlot en veilig handelen als er iets met u is. Komt u bij een andere arts (en/of apotheker), bijvoorbeeld bij spoed of er gebeurt iets tijdens een vakantie op een andere plek in het land, dan kennen de zorgverleners die u dan treft uw medische situatie niet. Terwijl dat wel belangrijk is voor een goede en veilige behandeling. Zodat u bijvoorbeeld niet de verkeerde medicijnen krijgt; of dat behandelaars weten dat u ergens allergisch voor bent.

Toestemming

Om dat te kunnen is uw toestemming nodig. Andere zorgverleners kunnen dan uw belangrijkste gegevens inzien, ze kunnen deze niet opslaan. Dát kunnen alleen uw eigen huisarts en apotheker. In een ander ziekenhuis gaat het er met name om dat artsen kunnen nakijken welke medicijnen u gebruikt.

Hoe geeft u toestemming?

 Dat kan op twee manieren, de meest gangbare is:

Maar u kunt ook:

  • aan uw huisarts en apotheker vertellen dat u toestemming geeft voor het LSP. Uw mondelinge toestemming wordt dan in het dossier van de huisarts en apotheek opgeslagen.